Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta




cursuri de limba franceza










Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

“LA CHANDELEUR - SĂRBĂTOAREA LUMÂNĂRILOR”


Cinci studenți, de la Institutul Universitar Tehnic (IUT) din Vannes, departamentul Il-le et Vlaine, Franța, profilul GEA (Gestiunea Întreprinderilor și Administrațiilor), ne-au propus un proiect prin care, cu ocazia unei vizite în România, să-și poată folosi aptitudinile și cunoștințele de contabilitate, organizare de evenimente, coordonarea și animarea grupurilor etc.

Fiind programat pentru luna februarie, proiectul lor s-a conturat în ju-rul sărbătorii franceze, La Chandeleur, când, în mod tradițional, se manânca clătite.


Pentru a împărtăși specificul acestei sărbători cu tinerii noștri, studenții francezi au vizitat câteva dintre comunele înfrățite, unde au pregătit gallete și clătite și auprezentat, prin sunet și imagine specificul ținutului și al foclorului Breton.

Intervențiile lor au avut loc școlile din comunele: Bârghiș, Copșa Mică și Moșna, precum și la Casă Franceză (Casă Ille et Vilaine), unde participanții s-au bucurat de gustul galetelor și al clătitelor, dar au și pus mâna să le facă ei înșiși.

LA CHANDELEUR  - SĂRBĂTOAREA LUMÂNĂRILOR 

Sărbătoarea  - Făuritorul de lumânări (2 februarie) are  diverse origini. Exista cel puțin 3 explicații :
- tradiția ar proveni de la o sărbătoare păgâna veche, care marca momentul când zilele începeau sa devina mai lungi. Forma rotunda si culoarea aurie a clătitei simboliza imaginea soarelui.
- din secolul al V-lea, La Chandeleur s-a transformat în sărbătoare religioasa. Creștinii celebrau ziua când era prezentat copilul Isus, la noi Întâmpinarea Domnului. Cu aceasta ocazie, Papa Gélase I împărțirea pelerinilor care veneau la Roma turte din cereale. Cu timpul, turtele s-au transformat în clătite.
- sărbătoarea ar proveni si de la o superstiție a țăranilor: de-a lungul secolelor, aceștia credeau ca le vor fi distruse câmpurile cu grâu daca nu pregăteau clatite în ziua de Chandeleur. Așa ca în acea zi, foloseau faina care le mai rămăsese pentru a face clătite, în așteptarea primăverii si a zilelor frumoase.

Există superstiții și in ce privește pregătirea clătitelor:

  • clătita trebuie aruncata în sus cu mâna dreapta, ținând în cealaltă o moneda de aur pentru ca anul care vine sa fie mănos
  • prima clătita trebuie păstrata un an pe raftul de sus al unui dulap pentru ca recoltele sa fie bogate
  • Etimologie: La Chandeleur (sărbătoarea candelelor/a lumânărilor) este o sărbătoare veche păgână latină, devenita apoi sărbătoare religioasa creștină corespunzând cu prezentarea lui Cristos la Templu (Întâmpinarea Domnului) si recunoașterea lui de către Syméon ca “Lumina din Israel”. Numele acestei sărbători, « Chandeleur », sau « sărbătoarea lumânărilor », are origine latina si păgână : la festa candelarum, expresie în care regăsim cuvântul candela, care înseamnă lumânare. Astăzi, lumânările sunt binecuvântate pentru a aminti ca Isus este lumina lumii.
  • Legătura cu Crăciunul: La Chandeleur este sărbătorită în biserici în data de 2 februarie , iar ieslea de Craciun este ținută până după aceasta sărbătoare, ultima din ciclul sărbătorilor de iarna (La Chandeleur se sărbătorește la 40 de zile după Craciun). 
  • La "Chandelours" ( candela + urs): Mult timp în Europa, ursul a făcut obiectul unui cult care se întinde din Antichitate până la mijlocul Evului Mediu. Popoarele sărbătoreau ieșirea ursului din hibernare la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie. Era momentul în care ursul ieșea din bârlog pentru a vedea daca vremea se încălzește. Aceasta sărbătoare consta în deghizări si mascări în urs. Biserica catolica a încercat mult timp sa eradicheze acest cult păgân. De aceea, a impus sărbătoarea prezentării lui Isus la Templu ( Întâmpinarea Domnului ), care are loc în 2 februarie.

Totuși, sărbătorirea ursului si întoarcerea la lumina continua cu ocazia focurilor de bucurie si a altor procesiuni cu flăcări. Papa Gélase I a instituit în secolul V sărbătoarea lumânărilor. Din secolul XII până în secolul XVIII, La Chandeleur s-a numit Chandelours în numeroase regiuni (mai ales în Alpi, Pirinei sau Ardeni) unde amintirea cultului ursului este încă foarte prezentă. De altfel, La Chandeleur marchează deschiderea perioadei Carnavalului; ori, ursul este animalul carnavalesc prin  excelenta.


înapoi / sus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio