Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta




cursuri de limba franceza










Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

   Informare asupra Politici Agricole Comune ... 


In cadrul cooperarii descentralizate dintre Departamentul Ille et Vilaine - Franta (delegata pentru cooperare este Asociatia Solidarité 35 Roumanie - Rennes ) si Judetul Sibiu (delegata pentru cooperare este Asociatia de Prietenie ‘Ille et Vilaine’- Sibiu ), având in vedere pe de alta parte parteneriatul dintre Camera de Agricultura Ille et Vilaine-Franta si Camera de Agricultura Grande Pologne – Polonia, se propune o informare a specialistilor si a agricultorilor din judetul Sibiu asupra modului in care este pusa in practica Politica Agricola Comuna ( PAC). Aceasta actiune se doreste a fi o deschidere spre un schimb de experienta intre fermierii din Franta (Departamentul Ille et Vilaine) , Polonia (Voievodatul Grande Pologne) si Romania (judetul Sibiu). Intrucit in Romania, respectiv in Judetul Sibiu, nu exista o Camera de Agricultura (in sens european), iar cooperarea din acest domeniu avea nevoie de un corespondent, a fost creat la nivelul judetului un Grup de Actiune pentru Dezvoltare Agricola (GADA), care a fost recunoscut de institutiile specializate in domeniu si de autoritati prin Hotarirea Consiliului Judetean Nr. 125 din 27 Octombrie 2005.

Participanți:

DELEGATIA FRANCEZA :
Joseph MENARD, vicepresedinte Camera de Agricultura din Ille et Vilaine-Franta , presedinte a Federatiei Regionale a Sindicatului Exploatatiilor Agricole -FRSEA Bretagne (principalul sindicat agricol al Frantei ), ( Proprietar a unei exploatatii de 54 ha, referinta cota lapte 320000 litri , aderent integral a unei CUMA-cooperativa de folosit mijloacele agricole de productie in comun de catre un grup de fermieri prin asociere voluntara ;)
René COLLIN, membru a Camerei de Agricultura Ille et Vilaine-Franta ,secretar general al FDSEA 35 –Federatia Departamentala a Sindicatului Exploatatilor Agricole , presedintele Asociatiei de Cresterea Bovinelor ; ( Propietar al 98 ha in GAEC , referinta cota lapte 405000 litri , producator de rate de carne ) Pierre –Yves MAHIEU , director al Camerei de Agricultura Ille et Vilaine .
Mme Catherine DUPONT, director Departamentul Agronomie si Teritorii al Camerei de Agricultura Ille et Vilaine , responsabila de cooperarea internationala pentru 5 Camere de Agricultura din Bretagne .
Jean PINEL, Solidaritatea 35 Romania , presedinte al Comisiei de Agricultura –Turism ;
Gabrielle JOLY, salariata a Asociatiei ADEVIA ( Actiuni pentru dezvoltarea agricola internationala ) , responsabila animarii proiectelor de cooperare internationala pentru Camerele de Agricultura din Bretagne , traducatoare poloneza :franceza .

DELEGATIA POLONEZA :
Krzysztof NOSAL, Presedinte al Camerei de Agricultura al Marii Polonii ( WIR) ,membru al Biroului Adunarii Permanente a Camerelor de Agricultura din Polonia ,presedinte al Consiliului de Supraveghere al ODR ( serviciu de stat), vicepresedinte al Fondurilor Regionale de Protectie a Mediului, membru al Comitetului de Control al Fondului National de Dezvoltare Regionala, vicepresedinte al Comitetului National de Produse Agricole. Camera de Agricultura al Marii Polonii este partenera a Camerei de Agricultura Ille et Vilaine din 1999. ( Propietar a unei exploattii de 40 ha : cereale , pasuni in cadrul programului agro-mediu european si fructe : productie de prune . crescator de 5 cai mici de rasa protejata )

PARTICIPANTI ROMANI :
- Specialisti din Institutiile care se ocupa de agricultura si dezvoltare rurala :Oficiul judetean de Consultanta Agricola , Directia Agricola si de Dezvoltare Rurala , Directia Sanitar Veterinara, Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Protectia Consumatorului, Institutii Publice : Consiliul Judetean, Prefectura, Primarii ; - Fermieri care au dezvoltat o afacere in productie , procesare de produse agricole.

Prima zi a Seminarului s-a compus din doua parti : in prima parte a avut loc un dialog intre specialistii romani , polonezi si francezi,in a doua parte s-a derulat vizite ferma bio de crestere vaci si procesare bio brinza Mosna (singura ferma bio atestata in jud. Sibiu) ; vizita Liceul Agricol Dumbraveni si ferma apartinatoare ; ferma OJCA-discutii de parteneriat intre Liceul Agricol Dumbraveni , OJCA , GADA pentru crearea unui centru pilot pentru elevi si viitorii fermieri . A doua zi s-a desfasurat la Pauca ( zona cu potential agricol-crestere de animale). In aceasta zi invitatii au dialogat cu cei 20 de viitori fermieri locali asupra experientelor statelor membre in aplicarea Politicii Agricole Comune . S-a vizitat ferma SC. Agrirom SRL Pauca Cele 2 seminarii au fost moderate de Valentin Tudorache-consilier de integrare europeana la Consiliul Judetean –detasat la Asociatia Ille et VilaineSibiu in cadrul cooperarii descentralizate intre Departamentul Ille et Vilaine –Franta si Judetul Sibiu –Romania. Obiectivele seminarului au fost schimbul de contacte si idei intre specialistii si fermierii din cele trei tari participante (Franta , Polonia , Romania), diseminarea bunelor practici in Judetul Sibiu, precum si posibilitatea de continuare a acestui parteneriat in cadrul unor proiecte europene .Cea mai importanta idee desprinsa si care trebuieste diseminata de catre toate structurile implicate in dezvoltarea agriculturii romanesti este : lobby facut de toate structurile (administrative , politice) ca agricultura sa nu mai fie considerata o activitate economica ci un mijloc de existenta a societatii , astfel ca specialistii din agricultura care sunt functionari publici (nu pot desfasura alta activitate economica , conform legii 188 / decembrie 1999-Statutul Functionarilor Publici ) ,sa poata desfasura si activitati in agricultura imbinind astfel practica cu teoria . Se poate dezvolta adevarata clasa de mijloc din agricultura , aparitia adevaratilor fermieri , aparitia Camerelor de Agricultura (structuri private formate din fermieri care sunt efectiv in productia agricola ). Asa fuctioneaza Politica Agricola Comuna in Agricultura Europeana . Partea poloneza si partea franceza s-au pus la dispozitia partii romane reprezentata de consilierul Ministrului Agriculturii : Dacian Ciolos pentru consultanta in stabilirea reperelor ce pot duce la constituirea Camerelor de Agricultura ce se vor crea si in Romania , existind pentru aceasta finantari de la Banca Mondiala .

proces verbal al ședinței de pregătire din 12.05.2006

 

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio