Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

  Reuniune la Turnu Roșu ... 


Asociatia “Ille et Vilaine – Sibiu”  (APIVS) colaboreaza de peste 5 ani cu Comuna Turnu Rosu, avand interlocutori locali diversi in functie de diversitatea proiectelor realizate.
In urma unei discutii recente cu unii dintre acesti interlocutori, printre care se afla si Primarul si Vice-primarul comunei am identificat necesitatea unei reuniuni mai ample la care sa participe cat mai multi cetateni activi din comuna. Ne-am propus cu acea ocazie o serie de obiective pentru aceasta reuniune, programata pentru 5 noiembrie :
Primul obiectiv a fost acela de a face cunoscute Asociatia noastra si actiunile pe care le-am desfasurat in parteneriat cu Turnu Rosu.
Al doilea obiectiv a vizat obtinerea unei reactii din partea comunei privind activitatea noastra in legatura cu Turnu Rosu si exprimarea punctelor de vedere privind continuarea acestui parteneriat, atat din partea asociatiei cat si a comunitatii.
Cel de-al treilea obiectiv pe care ni l-am propus a fost de a identifica noi interlocutori in comuna si un grup tinta caruia APIVS sa i se adreseze pe viitor.
Intalnirea din 5 noiembrie, de la sediul Primariei a durat mai bine de 3 ore si s-a bucurat de prezenta activa a unor persoane cu un dezvoltat spirit comunitar.
APIVS a facut o prezentare video (pe ecran) a viziuni, misiuni si obiectivelor sale, urmata de istoria recenta a proeictelor in care a fost implicata comuna Turnu Rosu.

Sinteza discutiilor


Starea lucrurilor:

 1. Intalnirea este vazuta ca un cadru pentru o prima reflectie in vederea reconstructiei a ceea ce in trecut se numea « obstea satului ». In zilele noastre aceasta structura, menita sa raspunda asteptarilor cetatenilor de a se exprima, poate fi conceputa ca o asociatie, un grup de dialog  sau alta forma de dezbatere si schimb de idei.
 2. Ce doreste APIVS : o reactie din partea comunei (cetateni si administratie) si existenta unui interlocutor identificat sub forma unui grup de persoane la Turnu Rosu
 3. APIVS va continua proiectele la Turnu Rosu numai cu acordul si participarea comunitatii. APIVS este constienta ca nu poate obtine aceast raspuns imediat si ca trebuie sa identificam impreuna acel « interlocutor colectiv »
 4. Intrebare : Ce doreste Turnu Rosu ?
 5. Se resimte necesitatea de informare in comunitate in domenii dintre cele mai diverse, iar acest demers nu este foarte simplu de realizat. Comunicarea si informarea sunt adevarate meserii in epoca noastra.
 6. De vazut daca exista o analiza tehnico economica a comunei care sa evidentieze oportunitati pentru dezvoltare.
 7. Persoanele prezente au dovedit un interes deosebit pentru cele prezentate si doresc implicarea in viata comunei.
 8. Exista 4 asociatii in comuna , dar nu au fost reprezentanti din partea niciuneia la aceasta intalnire.
 9. Se doreste  popularizarea asociatiilor existente si aflarea modalitatii de acces in asociatii.
 10. Este necesara o intalnire clarificatoare cu aceste asociatii.
 11. APIVS a acumulat experienta si cunostinte in domeniul asociativ si poate juca un rol de centru de resurse in acest domeniu. De altfel, aceasta face parte din obiectivele sale.

Concluzii ale APIVS

 1. Oamenii sunt dornici de a comunica, de a se informa si de a se implica in viata comunitatii lor.
 2. Nu exista cunostiinte despre asociatii si mediul asociativ si este firesc intrucat aceasta nu se invata nici la scoala si nici in alte forme, decat « vazand si facand »
 3. Exista o oarecare neincredere in capacitatea proprie de a influienta ceva in comuna.
 4. Cetatenii vor fi poate dezamagiti sa auda ca multe din solutii se afla in mana lor. Dar este firesc pentru ca nu sunt cunoscute instrumenetele care le stau la dispozitie
 5. Se constata lipsa unui « spatiu de dialog » nu numai in sens fizic de sala de reuniuni, ci un spatiu animat de persoane formate in acest scop, care sa functioneze dupa un set de reguli propuse de participanti. Este normala aceasta lipsa in Romnania rurala, dar acest spatiu se poate crea daca exista vointa necesara si in mod sigur el va fi de folos atat autoritatilor cat si cetatenillor. Cineva trebuie sa faca primul pas…
 6. Trebuie constientizat ca democratia este un lucru care se apara in fiecare zi, nu este cucerit odata pentru totdeauna.

Ce este de facut :

 1. Informare, introducere in domeniul asociativ. APIVS se ofera sa faca aceasta initiere cu publicul interesat.
 2. APIVS va intocmi un chestionar cu maxim 5 intrebari, pentru a identifica persoanele resursa din comunitate precum si domeniile lor de interes. Finalitatea va fi aceea ca viitoarele proeicte vor fi concepute si realizate de APIVS impreuna cu acest grup tinta.
 3. Este necesara crearea unei fise a comunei care sa cuprinda, pe langa institutiile clasice si cunoscute (scoala, gradinita, dispensar, magazine, firme etc.) si pe cele ale societatii civile (ONG, grupuri informale, ferme si fermieri, trupe de dans sau muuzica etc.)
 4. Conceperea si realizarea unui proiect impreuna cu grupul tinta, de ex : « Cunoasterea si aplicarea notiunilor de Economie solidara », sau «  Primii pasi spre o Democratie participativa »

Urmatoarea intalnire la Turnu Rosu va avea loc pe 9 decembrie si va avea doua parti :
-  Asociatiile din comuna se prezinta si isi atrag noi membrii (aderenti)
-  Vor fi continuate discutiile de la prima intalnire pentru a vedea ce vom face impreuna (APIVS, Turnu Rosu si alti parteneri) si cu cine.

                                                                                     

10.11.2009                                                                                                                                                                               Valentin Arvunescu

• delegaţie Saint Gilles

• democraţie participativă la Turnu Roșu

• descărcare prezentare istoric al cooperării cu Turnu Roșu (pps)

• www.turnurosu.ro

 

pagina principală / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio