Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Reuniunea a avut ca scop identificarea celor mai importante si urgente actiuni pe care GADA poate sa le realizeze.
Dl Ioan Bogorin de la Asociatia crescatorilor de albine din Judetul Sibiu propune adaugarea unui obiectiv foarte important care nu este suficient constientizat : protectia albinei «  Apis melifica  », supranumita santinela mediului care contribuie la mentinerea biodiversitatii, si poate aduce un spor de productiviatte in agricultura.
Asociatia apicultorilor a fost solicitata sa pregateasca un material informativ si o expunere in vederea sensibilizarii agricultorilor in privinta protectiei biodiversitatii. GADA poate organiza un ciclu de conferinte itinerante in judet, o adevarata campanie de sensibilizare. Se poate folosi si reteaua de Centre de informare si documentare din scoli pentru a se face sensibilizarea si in randul elevilor din rural.
Din interventiile participantilor a reiesit necesitatea acuta ca toate asociatiile agricole din judet sa se intalneasca pentru a se face cunoscute si a cauta cai de a interactiona.
Aceasta intalnire a fost programata pentru joi 14 ianuarie 2010, ora 10.00, la Consiliul judetean. CJS, DDR si APIVS se angajeaza sa organizeze aceasta intalnire, stabilind formatul intalnirii, ordinea de zi si lansand invitatiile catre asociatii.
Se pare ca in domeniul asociatiilor agricole va trebui sa discutam despre o schema cat mai eficienta de organizare. Este neclar ce trebuie sfatuiti agricultorii sa faca : asociatii pe produs sau pe zona, asociatii reunite in federatii sau asociatii mari, cu acoperire judeteana.
Exista asociatii nefunctionale, dezorganizate sau care s-au blocat. Ele trebuie ajutate sa iasa din blocaj si sa devina functionale.
Asociatiile au nevoie de personal executiv pentru a dispune de personal calificat iar in acest scop trebuie sensibilizati primarii si consiliile locale. 
Vanzarea directa (in piata sau la poarta) si vanzarea prin asociatie (cu personal specializat) sunt doua forme diferite de valorificare a productiei si trebuie create conditii pentru ambele aceste forme.
Poate viitoarele Camere agricole vor oferi o solutie la aceaste probleme.
Deocamdata proiectul de HG propune doar preluarea personalului de la OJCA la Consiliul judetean. (vezi proiectul de HG cu observatiile APIVS).
Pana la aparitia unei legi a Camerelor agricole GADA poate fi util prin actiuni de comunicare, formare si informare cu doua grupuri tinta : asociatiile agricole si autoritatile locale din judet.
GADA este util de asemenea pentru ca ne ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa capatam incredere unii in altii, sa constientizam ca avem acelasi interese la nivelul judetului, ca nu suntem tabere diferite. Asta ne va facilita mobilizarea pentru viitoarea Camera agricola functionala si eficienta al nivelul judetului.
In viitor, in contextul existentei RNDR (reteaua nationala de dezvoltare rurala) GADA se poate transforma intr-o asociatie judeteana de dezvoltare rurala.

24.11.2009                         Valentin Arvunescu

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio