Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Reuniune GADA
23.10.2009

Scopul întâlnirii :

A favoriza dialogul dintre administraţia judeţului, serviciile deconcentrate ale statului şi instituţia Prefectului cu reprezentanţi ai agricultorilor şi ai Grupurilor de acţiune locală din judeţ.

Crearea cadrului ca fiecare dintre factorii interesaţi în dezvoltarea agricolă şi rurală să-şi facă cunoscută poziţia, competenţele şi aportul pe care îl poate avea în programarea şi realizarea unor acţiuni comune.

Introducere

Reuniunea a fost pregatita si moderata de APIVS, membru fondator al grupului.
Au fost prezentate succint, printr-un material in PP, informatii despre GADA in scopul de a reaminti cum s-a constituit GADA, cine au fost fondatori, ce competente au pus acestia la dispozitie si ce obiective si-a propus acest grup la innfiintarea sa, in 2005.

O trecere in revista ilustrata a actiunilor din ultimii 3 ani a avut scopul de a introduce asistenta in atmosfera parteneriatului cu Camerele de agricultura din Franta si Polonia. A fost subliniat faptul ca toate acestea sunt rezultatul unor demersuri comune ale partenerilor din GADA si ale partenerilor europeni.

Pornind de aceste realitati si de la notiunea de „factori interesati” intrebarile care au declansat dezbaterea au fost :

  • Care va fi continuarea ?
  • Avem nevoie de GADA?, de ce?
  • Trebuie schimbate/adaptate obiectivele?

 

Despre GADA

Rolul OJCA si DDR) a aparut mai bine conturat incepand cu anul trecut, cand au fost lansate masurile din PNDR.  DDR a facut promovarea PNDR, iar OJCA a facut cursuri. Au fost depuse 82 de proiecte pentru instalare si modernizare. OJCA are 10 consultanti la nivel de judet care sunt ca moasele comunale.

Pana acum am discutat in GADA doar lucruri teoretice. Acum avem masuri din PNDR de accesat si este nevoie sa avem beneficiarii acestor masuri alaturi de noi, alfel vorbim in vant.

In GADA trebuie sa facem altceva decât avem prevazut strict in fisa postului. Acest grup reprezinta singura punte de legatura intre toti factorii interesati. Deocamdata un exista un spatiu de dezbatere, cum sunt de axemplu camerele de agricultura sau grupurile de studii si dezvoltare.
Aici ar trebui ca fiecare sa aduca competentele si experianta structurii pe care o reprezinta si sa folosaeasca ceea ce altii au adus drept competente si experienta pentru a-si imbunatati contributia proprie.

GADA este un spatiu de dialog si dezbatere, un spatiu al nostru, unde ne putem misca liberi, e un instrument care, printre altel, trebuie sa încurajeze agricultorii să înveţe să se exprime.

GADA poate fi un spaţiu de discuţii, un mediu în care putem gasi cai si mijloace pentru a face vizibile acţiunile noastre si pentru a avea informaţii reale din teritoriu.

GADA trebuie sa fie si un grup de lucru ; el poate fi o platforma unde se aduna competente si informatii diverse si de unde se pot transmite informatii pertinenete “catre forurile superioare”.

GADA a pierdut din vedere factorul principal:  cui ne adresăm? pentru ca omul vrea beneficii  palpabile si imediate ?

Despre necesitati (nevoi)

Beneficiarul trebuie sa fie alaturi de noi. Vrea acesta sa devina partenerul nostru? Trebuie sa fim impreuna.

Asociatiile trebuie sa fie beneficiarii directi, trebuie sa intre in acest cerc.

Este nevoie de asociatii, trebuie create pe toate filierele pentru a avea parteneri de discutie.

Este nevoie de o pregatire prealabila a celor care doresc sa se asocieze, asociatia este un mijloc de a rezolva probleme si nu un scop in sine, este un instrument.

Primarii isi folosesc puterea discretional si oamenii nu stiu cui sa se adreseze. O cauza pentru reducerea efectivelor de animale este ca primariile acorda terenuri pentru pasunat in mod preferential.

Asociatiile de agricultori (si nu numai) nu sunt bine vazute de primari si primarii.

„Trebuie sa ne asociem ca sa ne spunem doleantele, sa le indreptam spre Consiliul Judetean. Putem schimba ceva, lege exista, dar nu este aplicata.”

Lipseste un actor important: Camera Agrícola, cu conditia sa un fie manipulata politic.
“Da, si pana atunci ce facem ?” 

Trebuie identificate persoane pentru aceste cursuri pentru ca din luna decembrie vor incepe cursurile de animatori,

Nu se stie mare lucru despre asociatii si mediul asociativ nici printre cei care vor sa se asocieze si nici in randul partenerilor sociali ai asociatiilor (administratii, sectorul privat, comunitati rurale).

Despre ce putem face

Caprimed susţine acţiunile de dezvoltare agricolă ale GADA si poate pune la dispoziţie persoane resursă si locaţii pentru actiunile din teritoriu.

Consiliul judetean lucreaza la capitolul Agricultura si dezvoltare rurala, care va face parte din Strategia de dezvoltare a judetului. El anima de cateva luni un grup de lucru pe aceasta tema.

Pe langa implicarea in proiectarea si realizarea actiunilor APIVS isi asuma si rolul de gazda si administrator al GADA, ceea ce presupune:

  • punerea la dispozitie a personalului si a logisticii necesare  
  • organizarea si moderarea reuniunilor
  • intocmirea si difuzarea proceselor verbale ale reuniunilor
  • intocmirea si difuzarea rapoartelor privind actiunile din cadrul GADA

Putem realiza proiecte, putem realiza propria noastră echipă de consultanţi si specialiţti

Să creem în GADA un centru de formare in domeniile :

  • accesare de fonduri europene (scriere de proiecte)
  • animarea teritoriului (animatori, facilitatori, agenti de dezvoltare)
  • crearea si gestionarea asociatiilor

Sa realizam o strategie a GADA pentru 2010 cu 2 – 3 obiective, cu actiuni, cu rezultate asteptate, cu  calendare si termene.

Sa programam intâlniri periodice (macar o data pe luna)  si sa largim grupul cu ajutorul celor prezenti, care pot aduce persoane resursa.

Cu ce incepem ?

Tema pt următoarea întâlnire : Care sunt obiectivele mele (ale asociatiei mele), pe care le pot realiza prin GADA?

Va reiesi un set de obiective pe care GADA le poate adopta pentru anul 2010 si chiar pentru o perioada mai mare.

Următoarea întâlnire este programata pentru 9 noiembrie 2009, ora 10, la sediul APIVS.

 

Valentin Arvunescu

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio