Seminarul a avut ca scop evalurea situaţiei actuale şi politicile în domeniul ASS (Agricultura de semi-subzistenţă) în UE-27 şi să ofere o imagine de ansamblu asupra provocărilor, necesităţilor şi perspectivelor întâmpinate de ASS,
precum şi rolul acestora pentru mediul rural şi pentru societate.
În UE există 11 milioane de ferme de subzistenţă şi semi-subzistenţă din care 4,5 milioane de semi-subzistenţă, aceasta însemnând că viaţa a milioane de oameni depinde de acest tip de agricultură.
Micul producător este coloana vertebrală a economiei rurale, cel care dă identitate culturală şi locală teritoriului.
Reducerea numărului de ferme mici trebuie să fie o consecinţă şi nu un obiectiv al politicilor agricole.
Creşterea competitivităţii agriculturii nu trebuie confundată cu creşterea dimensiunii fermelor.
Competitivitatea se poate defini şi prin diversitate, iar Europa nu trebuie să ofere modele unice, ci oportunităţi pentru toţi.
Trei obiective principale trebuie urmarite prin PAC : securitatea alimentară, folosirea durabilă a resurselor şi echilibrul teritorial.
Viitoarea Politică Agricolă Comună trebuie să propună răspunsuri la cateva întrebări legate de aceste ferme :
- Care este viitorul acestor ferme şi al populaţiilor care depind de ele ?
- Care este utilitatea publică a fermelor mici ?
- Pentru ce tip de piaţă vor produce aceste ferme ?
- Cum pot fi ele susţinute fără a li se bloca o evoluţie naturală ?
Pe masa Comisiei Europene se află cateva proiecte menite să valorifice bunurile publice oferite de fermele mici : « Produs îin ferma mea »şi « Produs în ferma montană », două exemple la care statele membre sunt chemate să-şi aducă contribuţia.
• Imagini ...
• Agricultura de semisubzistenţă
în Europa: Concepte principale şi provocări ...
• site ENRD ...
înapoi / sus
|