Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Newsletter:


Facebook

Centre de vacanta




cursuri de limba franceza










Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

• propunere proiect - APIVS 26 mai 2011

• draft site


„Târgul de bucate tradiţionale – branduri transilvane” 1 octombrie 2011 ...

 APIVS a fost invitata la un seminar dedicat produselor traditionale, organizat in Muzeul Astra cu ocazia primei editii a „Targului de bucate traditionale – branduri transilvane” din prima zi a lui Brumar.

• imagini

• articole din presă

Specialistii din Ministerul agriculturii si dezvoltarii rurale si din Directiile agricole judetene au expus si dezbatut notiuni si reglementari privind atestarea si protectia denumirii produselor. A fost destul de derutant pentru un spectator neavizat faptul ca parerile acestor specialisti nu erau intotdeauna convergente. Privite din perspectiva celui care doreste sa-si autorizeze produsele, MADR si ANSVSA par doua organisme straine una de cealalta.
Interventia domnului Rareş Ninculescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European a adus cateva informatii de la acel nivel.

Mai jos veti gasi, in vrac, ideile care mi-au atras atentia în discursurile participantilor:

  1. Muzeul Astra s-a infiintat ca muzeu al tehnicii populare in legatura cu hrana, arhitectura, traditiile
  2. Muzeul organizeaza si un targ de case in care se ofera documentatie tehnica pentru construirea de case in stil traditional
  3. Exista un inventar al caselor si anexelor traditionale care sunt disponibile in diferitele zone ale tarii si pot fi aduse la cerere. Muzeul nu are nici spatiu si nici mijloace pentru a colecta toate aceste constructii.
  4. Gastronomia multor tari constituie o atractie turistica si o componenta a dezvoltarii locale.
  5. Trebuie conservata diversitatea, inclusiv in domeniul gastronomic, riscul de a ne uniformiza este foarte mare.
  6.  Ordinele care reglementeaza domeniul produselor traditionale sunt emise atat de MADR (690/2004, 938/2004) cat si de ANSVSA (34/2008)
  7. Legislatia romana pentru Grupurile de producatori se va schimba cat de curand.
  8. Exista inca neclaritati in privinta relatiei dintre atestarea si protectia produselor traditionale. Unii spun ca atestarea se refera la produs, iar protectia la denumirea produsului. Altii spun ca acestea nu trebuie sa fie disociate.
  9. Unu din 30 de europeni este dependent de ajutor alimentar.
  10. Agricultura si turismul sunt singurele activitati care nu pot fi delocalizate. (Beneficiile din aceste activitati pot circula insa la distante oricat de mari...)
  11. In domeniul alimentar exista doua teme majore: de hranit intreaga populatie si de hranit sanatos...
  12. Uniunea europeana discuta in prezent un nou sistem de calitate in domeniul produselor agricole si alimentare.Comisia a realizat un regulament unic privind sistemul de calitate prin care aceasta este legata de credibilitate.
  13. In perioada 2000 – 2010 costurile in agricultura au cresut cu 40% iar pretul la poarta fermei cu numai 25%.

Pe 12 octombrie comisarul Dacian Ciolos va prezenta in Parlamentul european propunerile finale ale Comisiei europene pe agricultura (noua PAC).

4 octombrie                                                                                      Valentin Arvunescu


 

înapoi / sus

 
 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio