Proiectul « Comorile din Tara Oltului » continua sa anime si sa bucure, in fiecare sfarsit de iulie, copiii si adultii din acest teritoriu prin binecunoscutul concurs de orientare turistica si cunostinte generale, desfasurat anul acesta la Cartisoara, pe valea Laitei.
Prin munca sustinuta a grupului de coordonare a proiectului si prin implicarea deosebita a primariei si a scolii din Cartisoara, cea de-a VI a editie a concursului poate fi considerata o reusita, alaturi de editiile precedente.
Locul I a fost ocupat, pentru a doua oara consecutiv, de comuna Cartisoara, urmata de Racovita si Avrig 2. De fapt este mai putin important locul obtinut in concurs pentru ca in realitate toti am fost castigatori, adulti si copii, asociatii si institutii, primarii si autoritati. Anul acesta tabara a gazduit peste 120 de persoane, la care trebuie adaugat inca cel putin 20 de persoane care au contribuit in diferite momente la acest succes.
Dupa o binemeritata vacanta ne vom revedea in octombrie, la obisnuita reuniune de evaluare, care ii va avea ca invitati pe tinerii din echipa castigatoare.
„Comorile din Ţara Oltului” este un proiect de mobilizare teritorială de tip LEADER, materializat anual prin organizarea unui concurs de orientare turistică şi cunoştinţe generale. Competiţia se adresază tinerilor de 12-15 ani din comunele cuprinse în teritoriul acoperit de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Ţara Oltului” (zona de sud a judeţului, de la Boiţa până la Arpaşu de Jos). |
|
Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să ofere copiilor posibilitatea de a dobândi cunoştinţe şi abilităţi pentru identificarea şi valorizarea bogăţiilor naturale, culturale şi umane din teritoriul numit Ţara Oltului, de a evidenţia şi promova în rândul participanţilor sentimentul de apartenenţă la o comunitate şi la un teritoriu cu identitate definită, dar şi de a dezvolta simţul comunitar, spiritul de echipă şi încrederea în forţele proprii.
Proiectul se bazează pe următoarele cuvinte cheie : un teritoriu, o temă împărtăşită şi un obiectiv comun al locuitorilor acestui ţinut.
Iniţiatorii proiectului sunt reprezentanţi ai unor şcoli din teritoriul Ţării Oltului şi ai unor asociaţii precum: Prietenii Avrigului, Amicii munţilor, GAL Ţara Oltului, Asociaţia de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu.
|
Obiectivele proiectului
Dobândirea de cunoştinţe şi abilităţi pentru identificarea şi valorizarea bogaţiilor naturale, culturale şi umane din Ţara Oltului.
Cultivarea sentimentului de apartenenţă la o comunitate şi la un teritoriu cu identitate definită.
Dezvoltarea simţului comunitar, a spiritului de echipă şi a încrederii în forţele proprii.
|
Proiectul este materializat prin organizarea unui concurs de orientare turistică şi cunostinţe generale, adresat tinerilor de 12-14 ani, din comunele cuprinse în GAL Ţara Oltului.
În fiecare an se schimbă comuna pe raza căreia se desfaşoară concursul, alegerea fiind făcută de organizatori în urma analizării ofertelor primite.
Anul acesta concursul se va afla la a VI-a ediţie. Ediţiile anterioare au fost găzduite de Turnu Roşu, Boiţa şi Avrig, Porumbacu de Jos şi Arpaşul de Jos .
Echipele care reprezintă fiecare comună sunt pregătite de un grup local de voluntari, format atât din reprezentanţi ai şcolii cât şi din cetăţeni dornici să-şi promoveze comunitatea.
Comuna câştigătoare păstrează lada de zestre până la ediţia viitoare.
pagina principală / sus
|