Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Festivalul Internaţional de Teatru Francofon Studenţesc…


afis

« ENSEMBLE EN 2007”/ “IMPREUNA IN 2007”

 

Cultura franceza a fost timp indelungat o traditie in România, iar in prezent se resimte o lipsa a evenimentelor in limba franceza.
Justificarea proiectului:
Deviza Uniunii Europene, din care face parte si România de la 1 ianuarie 2007, este „Unitate in diversitate”. In acest context politic si in cadrul manifestarilor culturale organizate cu ocazia „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” proiectul a dorit sa creeze un eveniment cultural care sa imbogateasca viata culturala a orasului in anul 2007. Manifestarea a luat forma unor intâlniri europeane ale studentilor din mai multe tari din Europa care s-au exprimat liber, prin intermediul reprezentatiilor teatrale.

Acest festival intitulat « Impreuna in 2007 » se afla la a II-a sa editie si s-a dorit a fi un eveniment care sa favorizeze schimbul, formarea si cunoasterea trupelor de teatru care joaca in limba franceza.

 

Prima editie a festivalului de tineri, intitulat “Inter-dire” a avut loc în 2003. Au participat 5 trupe de teatru din România, una din Franta si alta din Macedonia.
Proiectul si-a propus crearea unui spatiu de inovatie si de experiment pentru tinerii studenti din România si din Europa, un spatiu de înâlniri si de discutii pe tema artelor, in special a teatrului.

Pentru cea de-a doua editie a festivalului, intitulata “Ensemble” (“Impreuna”) am dorit ca dimensiunea europeana sa fie extinsa. Pentru ca schimburile interculturale sa fie si mai bogate, tineri din mai multe tari europene - România, Franta, Belgia,  Ucraina au fost invitati la Sibiu in anul cultural 2007 pentru a se exprima prin intermediul teatrului având ca limba comuna limba franceza.

Perioada :  Festivalul International de Teatru Francofon Studentesc « Impreuna in 2007 » s-a desfasurat in perioada 1 – 3 noiembrie 2007

Parteneri locali : Primaria Municipiului Sibiu, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Directia Judeteana de Tineret si Sport, Lectoratul Francez din cadrul Facultatii de litere si arte Sibiu
Teatrul « Gong », SC. Consulting Grup SRL

Locatii:  Spectacolele s-au desfasurat la Teatrul „Gong” Sibiu, iar intâlnirile intre tinerii europeni au avut loc la Casa Ille et Vilaine.

Participanti:  Au participat 6 trupe de teatru studentesti, câte una din Franta, Belgia, Ucraina si trei din România.

Scopul proiectului a fost promovarea culturii si limbii franceze prin intermediul unui eveniment cultural organizat in anul „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” de catre studenti români si europeni. 

 

 

Obiectivele proiectului au urmarit:

 • promovarea dialogului intercultural intre tinerii români si cei europeni
 • promovarea teatrului amator studentesc in limba franceza
 • organizarea celei de-a II-a editii a Festivalului International de Teatru Francofon Studentesc – in 2007 sub deviza « IMPREUNA IN 2007»
 • incurajarea dezvoltarii parteneriatelor nationale si internationale cu alte festivaluri europene de teatru pentru tineret
 • cunoasterea regiunii Sibiu de catre tinerii din alte regiuni ale României si Europei.

 Activitati :

Dimineata au avut loc ateliere interculturale de teatru unde tinerii au discutat despre tehnicile teatrale utilizate in fiecare tara si au facut schimb de experienta.
In zilele de 1 si 2 noiembrie 2007 de la orele 17,00 au avut loc reprezentatii teatrale in limba franceza la Teatrul „Gong”. Au avut loc 6 spectacole de maximum 50 de minute conform regulamentului festivalului.

Trupele studentesti care au participat la festival au fost :

 • “DE QUOI S'AGIT-IL ?” din Bacau cu spectacolul "Adaptation pour quatre"
 • « AMPHITHEATRE” din Târgu Mures cu spectacolul "Un mot pour un autre"
 • « REVE ETERNEL »  din Sibiu cu spectacolul  "Au delà du miroir"
 • « UN ANGE PASSE » din Franta  cu spectacolul "Quatre pour le prix d'une"
 • « TURLg » din Belgia cu spectacolul  "Comment calmer M. Bracke"
 • « FLECHE” din Ucraina cu spectacolul  "Les mangeuses de chocolat"

In seara zilei de 2 noiembrie dupa ultimul spectacol, juriul a deliberat si a avut loc premierea participantilor la festival. Toate trupele participante au primit carti si diplome de participare. Cupa celei de-a II-a editii a Festivalului de teatru francofon studentesc a revenit trupei din Belgia.
Festivalul s-a incheiat la Casa Ille et Vilaine cu o seara festiva la care au participat trupele de teatru invitate carora li s-au alaturat tineri români care au fost spectatori la festival – studenti si elevi.
In 3 noiembrie  participantii au vizitat orasul Sibiu, Muzeul de istorie si Muzeul Brukenthal.

Trupa din Franţa

 

Grupul ţintă şi beneficiarii:

- grupul tinta: au fost tinerii din Sibiu si judetul Sibiu
- beneficiari: au participat liceeni din Sibiu si judet. Au fost prezenti printre spectatori, elevi de la Liceul „Gheorghe Lazar”, Liceul „Onisifor Ghibu”, Liceul „Brukenthal”, Liceul din Copsa Mica
           - au fost prezenti la spectacole in numar foarte mare studentii de la Facultatea de litere si arte, precum si de la Facultatea de filosofie, drept, etc. din Sibiu, iubitori de limba si cultura franceza
           - comunitatea din Sibiu in majoritate profesori
           - turisti din tara si strainatate

Rezultatele proiectului:

 1. peste1600 de tineri români au fost informati despre cultura si teatrul francez
 2. in cele doua seri de festival, sala Teatrului „Gong”, care are peste 200 de locuri, a fost arhiplina
 3. comunitatea din Sibiu a fost sensibilizata pentru promovarea limbii si culturii franceze
 4. schimburile interculturale intre tinerii români si europeni au aprofundat intelegerea mutuala a culturilor in scopul pacii si prieteniei intre popoare
 5. viata culturala a orasului Sibiu in 2007 s-a imbogatit cu inca un eveniment cultural care se doreste sa devina traditie
 6. 30 de tineri din România si Europa au fost informati despre Sibiu si regiunea Sibiu

Impactul asupa grupului ţintă, beneficiarilor şi comunităţii:

 1. S-au stabilit numeroase relatii de prietenie si colaborare intre trupele de teatru participante, intre comunitatea locala si comunitati din alte judete ale României;
A fost promovat orasul si regiunea Sibiu prin obiectivele turistice vizitate de participantii la festival. Toti participantii, români si straini, si-au exprimat dorinta sa revina la Sibiu intr-un viitor apropiat, fie la o noua editie a festivalului, fie ca turisti cu prietenii si familiile lor.

Trupa din Bacău

 

Mijloace de comunicare pentru promovarea proiectului :

S-au trimis comunicate de presa mass-mediei locale – Tribuna, Rondul, Monitorul, Ziarul de Sibiu, ziarele de limba germana, PROTV, Antena 1, TV Eveniment si nationale TVR National, Radio Actualitati International; au avut loc interviuri televizate cu trupele participante la festival, au aparut articole in ziarele locale si nationale. Populatia a fost informata despre acest festival prin afise si fluturasi distribuiti pe strazi.

Concluzii:

Editia a II-a a Festivalului International de Teatru Francofon Studentesc intitulat anul acesta „Ensemble en 2007” / „Impreuna in 2007” are un bilant foarte pozitiv dupa cum a reiesit din discutiile cu participantii la proiect, locuitori ai orasului Sibiu, turistii straini francofoni si nu numai, dar mai ales cu tinerii in general. Acestia si-au manifestat dorinta ca festivalul sa devina o traditie si sa se organizeze in fiecare an la Sibiu. Ei doresc ca pe viitor sa fie invitate si mai multe trupe de teatru studentesti internationale

Trupa din Belgia

 

Trupa din Belgia

Trupa din Târgu Mureş

Trupa din Ucraina

 

Premierea

 

Dezbateri la APIVS

 

 

Informaţii
Casa Ille et Vilaine – str. Konrad Haas, nr. 14, Sibiu
Telefon : 0369.10.10.71
Persoana de contact :
Florentina Chidu – Coordonatoare programe
E-mail: florenbia@yahoo.fr
Mobil: 0729.015.823

pagina principală / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio