Asa cum "nu e om sa nu fi scris o poezie", nu cred sa fie judet in Romania unde sa nu fi existat o legatura cu comunitati franceze. Unele legaturi s-au pastrat si au evoluat spre adevarate cooperari teritoriale, ajungand sa se inscrie in ceea ce poarta numele generic « cooperare descentralizata. »
Asa s-a intamplat si in judetele transilvane Sibiu, Alba, Hunedoara, Cluj si altele, unde unele asociatii romanesti au capatat de-a lungul timpului contur si vigoare, si au devenit coordonatoarele proiectelor de cooperare cu departamente din Franta precum Ille et Vilaine, Rhône, Finistère, La Manche etc.
In perioada 1999 – 2001 CICDA (Centre International de Coopération pour le Développement Agricole), avand un mandat din partea ANDA (Association Nationale pour le Développement Agricole) si din partea APCA (Assemblée Permanente des Chambres d’Agriculture), a incercat sa puna bazele unei coordonari nationale in Romania, cu scopul de a crea o retea si de a asigura legatura dintre proiectele si actiunile locale de cooperare profesionala franco – romana in domeniul agricol. Aceasta coordonare raspundea se pare unei logici si a unei necesitati resimtite mai degraba de partea franceza si mai pe urma unei logici sau dorite nascute in sanul organizatiilor romanesti de cooperare.
In iulie 2003 CICDA a relansat acest demers de a pune in retea initiativele franco-romane din domeniul dezvoltarii rurale, raspunzand de data asta unei cereri a, Misiunii pentru Cooperarea Neguvernamentala (MCNG) din cadrul Ministerului francez al afacerilor externe si a Directiei pentru politici economice si internationale din cadrul Ministerului francez al agriculturii, alimentatiei, pescuitului si afacerilor rurale.
Acest proiect viza sa dea o perspectiva initiativelor de dezvoltare rurala axate pe agricultura familiala romaneasca, pornind de la proiectele locale ale diferitilor parteneri si incercand sa structureze o retea de schimburi de experienta, de formare si de capitalizare a experientelor, toate acestea in ideea de a permite intarirea capacitatilor fiecaruia dintre parteneri si degajarea unor propuneri comune.
Partenerii care pornisera structurarea acelei retele au fost : CICDA, care venea cu experienta din proiectele purtate in judetele Arges si Valcea, Alba AFRODA care anima grupuri de producatori din judetul Alba, Agroecologia Cluj, o structura de sprijin pentru agricultura biologica si APIVS, o asociatie care federa asociatii din peste 15 comune din judetul Sibiu care aveau parteneri in Franta.
La sfarsitul lunii mai 2006 Ambasada Frantei, in colaborare cu Asociatia Alba AFRODA, a organizat o Microreuniune tehnica dedicata cooperarii franco-romane in domeniul dezvoltarii rurale.
Printre concluziile acestei intalniri s-a aflat si necesitatea ca organizatiile romanesti care au parteneriate cu Franta sa se intalneasca din proprie initiativa, chiar si pe regiuni, si sa initieze un schimb de experienta romano – roman asupra cooperarii franco – romane.
Iata-ne in aceeasi perioada, dar un an mai tarziu, in fata aceleiasi provocari din 2000 din 2003 si din 2006 : crearea unei retele a initiativelor franco – romane in domeniul dezvoltarii rurale.
De data aceasta initiatorii din Ardeal sunt Asociatia « Alba AFRODA », Asociatia « Ille et Vilaine – Sibiu » (APIVS) si Asociatia « Tara Hategului – Quimper » iar partenerii lor francezi sunt asociatiile « Solidarite Developement Rhone – Roumanie » , « Solidarite 35 Roumanie » si « Quimper – Tara Hategului ».
Printr-un proiect de cooperare descentralizata, inaintat Ministerului Afacerilor Externe francez de catre departamentul Rhône, exista speranta unei cofinantari care va acoperi actiuni mai ample, desfasurate pe trei axe principale :