Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta




cursuri de limba franceza










Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

  Deplasarea la Poznan - Polonia, ”Organizarea agriculturii” ... 


Context

Cu ocazia dezbaterilor care au loc in Romania asupra proiectului de lege privind crearea Camerelor de Agricultura, responsabilii proiectulelor de cooperare  „Wielkopolska – Bretagne” si „Ille et Vilaine - Sibiu” au solicitat un schimb de experienta si de reflectii tripartite intre reprezentantii Camerelor de Agricultura din Franta si Polonia cu agricultori si responsabili locali din Judetul Sibiu.

Aceasta actiune, a 4 a din cadrul proiectului cofinant de Ministerul Afacerilor Externe francez, este condusa de Camera de Agicultura Ille et Vilaine in cadrul cooperararii descentralizate dintre Consiliul General Ille et Vilaine, Consiliul Judetean Sibiu, Asociatia Solidarité 35 Romanie si Asociatia „Ille et Vilaine –Sibiu”.

Tema intalnirilor este de acualitate si in Polonia intrucat aici este in dezbatere de un proiect de lege menit sa modifice stautul Camerelor de Agicultura poloneze si competentele consilierii agricole.

In Franta de asemenea rolul Camerelor de Agicultura trebuie in permanenta  reafirmat si facut cunoscut organizatiilor profesionale agricole si colectivitatilor locale si teritoriale (Consilii locale, departamentale si regionale).

In plus, cu ocazia „Grenelle de l’Environnement” au avut loc dezbateri in legatura cu reprezentarea societatii civile, in special a consumatorilor in cadrul Camerelor Agricole.

Scurt istori al proiectului

Inca din anul 2006 se desfasoara un program de actiune intre cele trei regiuni europene, din care o prima etapa a fost deplasarea unei delegatii din Ille et Vilaine, condusa de catre Pesedintele si Directorul Camerei de Agricultura din Ille et Vilaine in Judetul Sibiu. Delegatia  din aprilie 2006 sa bucurat si de prezenta Presedintelui Camerei de Agricultura din Wielkopolska, Domnul Krisztof Nosal, si a avut ca principal scop o formare asupra PAC-Pilonul I de sprijin direct-cu exemple concrete din ferme Franta si Polonia, destinata agricultorilor romani.
In septembrie 2006 a fost invitata o delegatie de specialisti din Sibiu (DADR, OJCA,CJS), cu ocazia tirgului Space unde in prezenta delegatiei romane s-a semnat un protocol de colaborare intre regiunea Bretagne (Franta) si regiuneaWielkopolska(Polonia), urmind ca dupa aderarea Romaniei la UE parteneriatul sa se largeasca si cu Judetul Sibiu.Au avut loc discutii legate de proiectele ce se vor derula in comun.
O alta etapa a proiectului s-a desfasurat tot in Judetul Sibiu in perioada 24 – 27 mai 2007, cand Presedintele Joseph Menard si Doamna Catherine Dupont au prezentat, in mai multe reuniuni, o paralela intre sistemul de organizare si functiile Camerelor de Agricultura din Franta si din Polonia. A avut loc si o interventie la reuniunea tuturor OJCA din Romania - cei care vor asiguraa executivul in viitoarea structura Camera Agricola.
 GADA a selectat fermieri reprezentativi din judetul Sibiu, care au fost informati despre proiectul Camere Agricole si au format doua grupuri care vor participa la intilniri cu fermieri si reprezentanti ai Camerelor de Agricultura din Franta-Rennes si din Polonia –Wielkopolska.

Pentru cea de-a treia etapa gazda a fost Camera de Agricultura din Ille et Vilaine, cu ocazia salonului de agricultura, furaje si initiative rurale SAFIR, din perioada 29 august – 2 septembrie 2007. Delegatia romana, compusa din 6 agricultori si un reprezentant al Departamentului de dezvoltare rurala din judetul Sibiu, a vizitat ferme, cooperative si grupari de agricultori si a participat la intalniri cu parteneri din administartia locala ai Camerei de agricultura.

Intre timp Romania s-a alaturat tarilor uniunii Uniunii Europeene, iar Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de lege pentru infintarea Camerelor de Agricultura dupa modelele existente in alte tari europeene.
 Grupul de Actiune pentru Dezvoltarea Agriculturii (GADA), a initiat actiuni de sensibilizare a agricultorilor romani pentru organizarea acestei profesiuni.

Rolul celor doua grupuri de agricultori, constituite cu sprijinul GADA - pregatite prin informari, seminarii, exemple de cazuri de buna practica, schimb de experienta - este de a propune initiative pertinente in legatura cu legea Camerelor Agricole aflata in consultare publica pe site-ul MADR.

Obiectivele proiectului

Proiectul are ca prim scop de a permite agricultorilor romani sa observe (pe parcursul a trei ani) care a fost impactul pe care l-au resimtit agricultorii polonezi in urma integrarii tarii lor in Uniunea Europeana si sa descopere punctele tari si punctele slabe, gradul de organizare si de dezvoltare a agriculturii  poloneze.
Pe de alta parte acest proiect permite partenerilor romani prezentarea proiectul de lege din Romania si o serie de dezbateri, impreuna cu reprezentantii Camerelor de Agicultura poloneze si bretone, asupra unor puncte de vedere si experiente diferite, specifice fiecarei tari privind rolul, competentele si functionarea Camerelor de Agricultura.

Intalnire in Wielkopolska

In perioada  de 10 – 12 decembrie  2007 cele doua delegatii, franceza si romana, s-au  intalnit  la Kalisz, Wielkopolsca (Polonia).

Delegatia franceza a fost alcatuita : din Presedintele Camerei de Agricultura Ille et Vilaine, Domnul Joseph Ménard; coordonatoarea actiunii internationale Doamna Catherine Dupont, si Doamna Gabrielle Joly traducatoare (franceza-poloneza).

Delegatia romana a cuprins sase agricultori din Judetul Sibiu: Irina MATRAN ( Ecomaster Marpod), Emil URIAN (Elme Lacto Sorostin), Viorel ROSIU (Cisnadie), Nicolae SERBANETE (Helix Covex Agnita), Doru VASIU (Marpod), Ionut BOABES (Pauca), Teodor AFLAT (Agrirom Brateiu) precum si pe Direcorul Asociatiei de Prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu”.

Delegatia a fost primita de :  Domnul Krzysztof NOSAL, fost Presedinte al camerei de agricultura  din Wielkopolska si actual presedinte al powiatului Kalisz, Domnul Stanislaw CHABIERSKI, consilier al powiatului, Doamna Elizabieta BRYL, director al Biroului Camerei Regionale de Agricultura (WIR), Doamna Ewa NOWAK KOPEC, presedinta filialei WIR din powiatul Kalisz si Domnul  Andrej FRACKOWIAC,  membru al biroului WIR.

Continutul sejurului in Polonia

  1. Intalnire la Oficiul Starostelui din Kalisz cu Starostele (presedintele) si cu consiliul powiatului (echivalent la o dimensiune mai redusa cu Consiliul judetean).
  2. Vizite in  exploatatii  din sectorul bovin pe productie de lapte si carne, din sectorul porcin si caprin, cu referire la:
    1.  efectele pe care le-a avut aderarea Poloniei la Uniunea Europena
    2.  stadiul la care se afla organizarea profesiei de agricultor in aceasta regiune.
  1. Vizita unei fabrici de prelucrarea laptelui, beneficiara unui management de varf, care integreaza atat furnizorii de lapte cat si beneficiarii produselor.
  2. Reuniuni de dezbateri in in jurul temei  Camerelor de Agricultura in prezenta reprezentantilor camerei de agrcultura din Wielkopolsca:
    1. prezentarea proiectului de lege romana pentru infintarea Camerelor Agricole .
    2. prezentarea de catre domnul Joseph Menard  a situatiei actuale din Franta
    3. schimburi de intrebari si dezbateri intre agricultori

Continuarea proiectului

Impreuna cu Camera de agricultura din Ille et Vilaine, APIVS a pregatit un proiect cu cofinantare din partea MAE francez care a fost depus pe 15 decembrie de Consiliul General Ille et Vilaine la SGAR (Secretariatul General pentru Afaceri Regionale).

Prima actiune din acest « proiect MAE 2008 » si a 5 a din seria de actiuni dedicate organizarii agricultorilor, se va desfasura in luna mai la Sibiu si va consta intr-o serie de mese rotunde si dezbateri asupra rolului Camerelor de agricultura in Europa de azi si de maine si implicarea agricultorilor in deciziile la nivel local, national si european care privesc devenirea acestui sector aducator de hrana si de dezvoltare.
Vor fi invitati reprezentanti ai agricultorilor din departamentul Ille et Vilaine, din powiatul Kalisz, din judete invecinate (Alba, Hunedoara) precum si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Ministerului agriculturii.

A doua actiune a proiectului 2008 se refera la noile meserii necesare dezvoltarii rurale si consta in formarea unor persoane resursa in « Sprijin pentru dezvoltare locala ».
 
A treia actiune va consta intr-un schimb de experienta intre agricultori romani, francezi si polonezi din domeniul ovinelor si al caprinelor.

Valentin Arvunescu
Director executiv

Informare asupra agriculturii Poloneze

 

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio