“Susţinerea agriculturii ţărăneşti – bune practici româneşti”
În încheierea proiectului “Culinar Cult. Valorificarea tezaurului alimentar tradițional sibian în procesul dezvoltării rurale durabile” APIVS a organizat în data de 14 decembrie 2012 seminarul cu tema “Susţinerea agriculturii ţărăneşti – bune practici româneşti”, la care au participat 30 persoane, reprezentanti ai unor organizatii cu preocupări în domeniul dezvoltării rurale (Asociaţia Producătorilor Tradiţionali Sibiu, Camera Agricolă Sibiu, Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, Colegiul Terezianum, Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu, S.C.Biocoop S.A., Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu).
Participanţii au avut oportunitatea de a învăţa din experienţele deosebite împărtăşite de invitaţi de seamă veniţi din toate colţurile ţării. Astfel, de la Timişoara, domnul Sergiu Florean ne-a vorbit despre “Parteneriatele de solidaritate ASAT, ca alternativă de dezvoltare sustenabila a fermelor de semi-subzistenţă » demersurile fiind iniţiate şi mentorate de Asociaţia CRIES în zone precum Timiş, Iaşi, Cluj, Odorheiu Secuiesc, Bucureşti, în care sunt implícaţi cca 1000 de consum-actori, în jurul unui număr de 5-7 producători tradiţionali.
Doamna Caroline Fernolend ne-a ajutat să înţelegem că nu este posibilă o dezvoltare rurală fără o abordare integrată a dezvoltării satului, în cadrul prezentării cu titlul « Satul de sine statator » prin care ne-a împărtăşit îndelunga şi diversa experienţă a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust în localităţi precum Sachiz şi Viscri – jud. Mureş, Alma Vii şi Mălîncrav – jud. Sibiu.
Mai mult decât oricând trebuie să avem în vedere în toate acţiunile noastre valorizarea şi protejarea mediului înconjurător, mai cu seamă că România este binecuvântată cu o bogăţie şi frumuseţe a naturii de-a dreptul divine. Acesta este mesajul domnului Kis Zoltán de la Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Odorheiu Secuiesc in prezentarea sa, „Valorile noastre naturale - Viitorul comunității! Proiectul Fructele Tradițiilor”.
Intrucat seminarul s-a dorit şi un prilej de întâlnire între producători şi de împărtăşire de bune practici în valorificarea produselor tradiţionale, domnul Călin Matieş de la Asociaţia Alba Transilvania a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Alba, a expus în cadrul unei prezentări extrem de dinamice câteva aspecte legate de funcţionarea asociaţiei pe care o conduce. Desi asociatia este susţinută politic si financiar de Consiliul Judeţean Alba, s-a confruntat şi încă se mai confruntă cu probleme ca: relaţia cu diverse instituţii publice, cum ar fi DSVSA, motivaţia şi gradul de implicare a unor membri care fac lucrurile să funcţioneze bine şi despre diferite pieţe de desfacere, exemplificând cu vânzarea în comun prin Băcănia de la Alba.
După prânzul alcătuit din bucate tradiţionale, Muzeul Astra, reprezentat de domnul Lucian Robu, a adus în atenţia participanţilor unul din rezultatele importante ale proiectului Culinar Cult, şi anume Cercetarea etnografică cu privire la reţete tradiţionale din diferite zone ale judeţului Sibiu, urmând ca aceasta să se finalizeze în prima parte a anului 2013.
Un alt exemplu de bune practici în dezvoltarea rurală printr-o abordare integrată a tuturor dimensiunilor satului românesc ne-a fost adus în atenţie in cadrul prezentării cu titlul “Cum să adăugăm plus-valoare produselor locale” de catre domnul Ben Mehedin din partea Fundaţiei ADEPT, proaspăt premiată la Bruxelles pentru valoarea adaugata produselor traditionale si locale.
.
În încheierea seminarului, domnul Adrian Secal, coordonator al Institutului de Economie Socială, în cadrul prezentării cu titlul “Asocierea în mediul rural –o oportunitate de dezvoltare a comunităţilor rurale” ne-a adus la cunoştinţă rezultatele unei cercetări efectuate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile privind cooperativele din Romania ca actori ai dezvoltarii locale si incadrarea acestora în domeniul economiei sociale. FDSC este partenerul de dialog al Ministerului Muncii în domeniul economiei sociale, de la definirea conceptului până la crearea de politici de susţinere a sectorului.
Daca ar fi sa tragem o concluzie a seminarului aceea este ca mediul rural romanesc are o stringenta nevoie de sprijin pentru asociere in vederea valorificarii resurselor locale, ca premisa a dezvoltarii economice, iar acest sprijin trebuie sa vina atat din partea organizatiilor societatii civile cat si a institutilor publice si autoritatilor de la toate nivelurile.
înapoi / sus