« Ateliere de vară »
în comunele din judetul Sibiu
Proiectul « Universitatea de Vara in limba franceza » (UV) a debutat in anul 1999, in cadrul cooperarii Ille et Vilaine – Sibiu, ca raspuns la o cerere venita din partea APIVS. UV a fost conceputa ca o scoala de vara prin care elevii sa-si imbogateasca cunostintele de limba franceza, avand posibilitatea sa comunice cu vorbitori nativi.
In Sibiu activitatile de limba franceza erau destinate elevilor de liceu si studentilor cu niveluri diferite de cunoastere a limbii, dar de varste apropiate si cu interese comune in domeniul expresiei in limba franceza. Obiectivele au fost complexe si atingerea lor a fost posibila datorita faptului ca erau adaptate varstei si intereselor participantilor.
In anul 2005 a aparut ideea de a extinde proiectul in Centrele de Documentare si Informare din judet. Dupa primele 3 editii, care au avut loc in comune ca : Mosna, Orlat, Gura Riului, Pauca si Birghis, s-a observat ca in mediul rural proiectul era perceput - si asimilat - mai degraba ca o activitate educativa de vacanta, care contribuia in acelasi timp la formarea documentaristilor, la deschiderea Centrului de Documentare si Informare catre comunitate si la o sensibilizare privind cetatenia europeana si participarea civica. Beneficiarii au fost copii cu varste intre 11 – 14 ani.
Toate acestea s-au petrecut pe fondul unei lipse acute a oricarui tip de activitate / animatie pentru copiii din mediul rural pe perioada vacantei. In acele localitati unde exista déjà o practica a schimburilor in cadrul infratirii cu comune franceze, activitatile se desfasurau pe fondul unei atmosfere conviviale si prietenesti, prilejuite de prezenta intervenantilor francezi. Acestia erau cazati in familii si erau primiti cu ospitalitate de localnici, iar tipul activitatilor se cerea adecvat elevilor de scoala generala.
Aceste activitati, derulate atat in CDI - un instrument foarte nou, care se dorea a fi utilizat din plin – cat si in afara lui (jocuri, cantece, vizite), la care se adauga prezenta intervenantilor francezi, aduceau un plus de originalitate si de savoare intregului proiect, la care comunitatea educativa a aderat cu interes si satisfactie, iar comunitatea locala a adus un sprijin logistic.
Originalitatea editiei din 2005 a fost data si de organizarea unor vizite ale elevilor din Sibiu in comunele unde se desfasurau ateliere, adica Mosna si Gura Raului pentru ca au avut ocazia sa descopere ceea ce lucrau colegii lor mai mici, dar si spatiul lor de viata.
2. De la « Universitatea de vara » la « Ateliere de vara »
Experienta acestor ani, schimburile de informatie si impresii pe care APIVS le-a avut cu organizatorii locali, evaluarile care s-au facut de catre APIVS si de partenerii francezi, ne-au condus la cateva concluzii care duc la necesitatea unei recadrari a proiectului pentru mediul rural :
-
Diferenta de varsta a participantilor – liceu si universitate la Sibiu, scoala generala in rural - a impus tipuri diferite de activitate cu rezultate asteptate diferite.
-
Nivelul de cunoastere si de invatare a limbii franceze este foarte scazut in comune, unde exista putine scoli cu ore de franceza.
-
Sursele externe de finantare a activitatilor au destinatii precise si sunt diferite pentru mediul rural si pentru Sibiu.
-
Cooperarea noastra nu poate suplini unele carente ale sistemului de educatie si nu isi propune sa-l schimbe, dar poate raspunde punctual unor necesitati de dezvoltare locala, in cazul de fata oferirea unei oportunitati pentru dezvoltarea capacitatii de comunicare si socializare a copiilor din rural, dobandirea unei autonomii personale in activitati de grup, identificarea unor noi moduri de a petrece timpul liber etc.
-
In comunele din reteaua de infratiri, si nu numai, apare si necesitatea implicarii structurilor asociative partenere si antrenarea unei parti a populatiei in organizarea actiunilor locale, incurajarea cetateniei active si nu doar a consumului de servicii educative si de loisir.
-
Costurile legate de contractarea unor intervenanti francezi cu grad inalt de calificare in pedagogia predarii limbii franceze ca limba straina, atat pentru actiunile din Sibiu cat si pentru cele din comune, depasesc posibilitatile de finantare de care dispunem in momentul de fata in cadrul cooperarii.
Daca dorim utilizarea resurselor umane si financiare cu o cat mai mare eficienta in folosul tinerilor din judetul Sibiu proiectul nu mai poate fi vazut ca un tot unitar, in Sibiu si in comune, cum a fost cazul in perioada 2005 - 2007.
De aceea Asociatia noastra si-a propus ca, incepand cu anul 2008 « Ateliere de vara », care au loc in CDI-urile din rural sa se desprinda de « Universitatea de Vara in limba franceza », care se desfasoara la Sibiu.
« Universitatea de vara » se adreseaza elevilor de liceu si studentilor si este finantata din surse preponderent autohtone, pana la identificarea unor finantatori care sunt interesati de promovarea limbii franceze.
Atelierele de vara au ca beneficiari elevi de scoala generala din rural si sunt cofinantate de Consiliul General Ille et Vilaine, in cadrul cooperarii descentralizate cu judetul Sibiu, pe axa Educatie - CDI.
3. Fisa proiect « Ateliere de vara »
Obiectiv general :
Sa ofere elevilor de scoala generala instrumente de comunicare si elemente de educatie non-formala prin activitati educativ-artistice de vacanta, cu participare franceza, desfasurate in comunele romanesti in cadrul cooperarii Sibiu-Ille et Vilaine.
Grup tinta :
-
Elevi de scoala generala cu varste intre 10 si 14 ani (maximum 30 in fiecare comuna), beneficiari directi ai proiectului.
-
Profesori si animatori din comunele romanesti ca pedagogi locali.
-
Beneficiari indirecti : membri ai asociatiilor locale de dezvoltare in calitate de potentiali coorganizatori sau chiar intervenanti, parinti, alte cadre didactice
Responsabili :
- In scoala - Directorul institutiei
- In comunitate – Presedintele asociatiei
Intervenanti romani :
- Profesorul documentarist si un coleg sau asistent al acestuia
- Profesionisti intr-un domeniu abordat de proiect (ex teatru, fotografie, dans, muzica etc.)
Intervenanti francezi / francofoni :
- Persoane capabile sa anime activitati cultural-educative si artistice pentru copii de varsta gimnaziului.
Rezultate asteptate :
-
Pregatirea tinerilor romani pentru activitatea ludica si interactiva, de cunoastere reciproca, pentru lucrul in echipa (mai tarziu unii dintre acestia vor stapani instrumente de comunicare adecvate proiectelor europene de tineret)
-
Dobandirea de abilitati de comunicare prin alte metode decat cele verbale (prin imagine/fotografie, cantec, teatru, modelaj, etc)
- Promovarea imaginii scolii si a CDI in comunitatea educativa si locala
- Sustinerea si dezvoltarea parteneriatelor
- Consolidarea capacitatii asociatiilor locale de a purta proiecte
Capitole de cheltuieli :
- Transport extern (Rennes – Sibiu) pentru 2 intervenanti per comuna
- Transport intern (de la Sibiu in comune )
- Cazare si masa pentru intervenantii francezi pe timpul derularii proiectului
- Materiale pedagogice
- Remuneratie animatori francezi si profesori/animatori romani
Evaluare :
O sesiune de evaluare finala va avea loc in fiecare CDI cu obligatia responsabililor de proiect local de a trimite aceasta evaluare organizatorului proiectului (APIVS).
|