Știm câți kilometri străbate mâncarea până ajunge in farfuria noastră?
Știm cum poate fi dezvoltată o agricultură extensivă când tot mai multe terenuri sunt acaparate în România de marii investitori?
Aceste intrebări se găsesc la baza inițiativelor de creare a unui sistem alimentar alternativ unde își are locul și agricultura susținută de comunitate.
Conceptul de agricultură sustinută de comunitate a apărut în Japonia în anii 70. Teruo Ichiraku (1906-1994) a iniţiat mişcarea japoneză de agricultură organică iar trei ani mai târziu, gospodinele îngrijorate de proveniența alimentelor și-au dat mâna cu micii fermieri pentru a forma primul partneriat dintre consumatori și fermieri. Așa au apărut primele Teikei, cooperative de schimb și întrajutorare. În Franța conceptul a dat naștere, in 2001, la primele AMAP (Association pour le Maintien de l’Agriculture Paysanne). In SUA aceste asociatii poarta numele de CSA (Community Supported Agriculture).
În România conceptul s-a materializat in asociații de consumatori, numite ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești)
|