
|
Povestea Centrului pentru conservarea tradițiilor și dezvoltare rurală durabilă din Brusturoasa a început atunci când soții Ion și Camelia Zamfir, fondatorii asociației "Prietenii Pământului" din Galați, și-au cumparat o casă în această localitate.
Fiind niște persoane active, cei doi gălățeni au inceput să ia pulsul comunității și, în afară de frumusețea locurilor și de bunătatea oamenilor, ei au observat și lucruri mai putin plăcute, chiar ingrijorătoare.
Multe gospodine rătăciseră rețetele de mancăruri tradiționale ale bunicii, în timp ce copiii lor cumpărau dulciuri nesănătoase de la supermarket; tradițiile locale aproape că dispăruseră și, ce li s-a părut cel mai grav, majoritatea tinerilor tânjeau după oraș. Un imens potențial, care risca să se ducă pe apa sâmbetei.
|
Soții Zamfir i-au făcut pe localnici să se redescopere și să folosească potențialul imens al zonei și al tradițiilor. Au reușit să facă din Brusturoasa o zonă turistică, unde orașanul găsește peisaje de vis, aer curat, mâncare bună și sănătoasă, obiceiuri stravechi și oameni deschiși la minte.
Sătenii, îndrumați de Ion Zamfir, au ridicat o construcție frumoasă, din bârne de lemn rotunde, așa cum se făceau pe vremuri în sat, cu atelier de mesteșuguri tradiționale și o bucătărie ecologică, cu sală de conferințe și cu câteva dormitoare pentru oaspeți. Centrul cultural si de tradișii a devenit acum inima comunei, unde se desfășoară cele mai importante manifestări ale satului: aici vin copiii din sat să invețe obiceiurile tradiționale și tot aici vin femeile sa găteasca ecologic, invățându-le pe felele lor bucătăria tradișională.
Aici este și locul unde se se derulează numeroase actiuni practice în cadrul unor proiecte legate de mediu, ale centrului sau ale parteneriolor săi, atât din țară câat și din străinătate.
Ion Zamfir a fost inspirat în acțiunile sale și de vizitarea unor centre pentru tehnologii alternative din Țara Galilor, Franța, Germania și Olanda, locuri unde oamenii descoperă noi metode prin care isi pot face viata mai usoara. "Lumea trebuie sa inteleaga, inclusiv in Romania, ca energia pe care o stim acum - carbuni, gaze - nu va fi mai ieftina in viitor. E nevoie de solutii alternative pentru energie cat mai ieftina"
Filozofia centrului
In Valea Muntelui, mijloacele de trai sustenabile sunt bazate pe resursele locale, inclusiv peisajul, resurse importante de energie solară și eoliană, o abundentă biomasă forestieră, pășuni bogate, și, nu în ultimul rând, o bogată moștenire de metode tradiționale sănătoase și prietenoase mediului – de producere a bunurilor , încă prezente în memoria populației locale.
Tinte vizate
- folosirea experienței proprii, practica și echipamentul demonstrativ pentru a informa și sprijini localnicii și nu numai, în a face alegerile conștiente pentru o viață sustenabilă;
- facilitaea schimbului de experiență între diferite categorii de profesioniști și oamenii locului și pe cel între țări;
- oferirea de informație accesibilă și cunoștințe în special localnicilor, copii, tineri, adulți dar și vizitatorilor, indiferent de unde vin ei.
Mijloace și metode folosite: exemplul personal ; lucrul cu localnicii ; parteneriatul cu APL, specialiști, activiști ; lucrul în rețea ; voluntariatul ; claca

|