|
Invitatul lunii martie la Casa Ille et Vilaine este Dl Marcel Stancu, inginer în domeniul electricității, iar titlul intervenției este imprumutat de la cartea pe care a lansat-o in primăvara anului trecut.
Domeniul poate părea la prima vedere tehnic si anost, dar nu este vorba numai despre o istorie a electrificării în România ci, mai ales, despre o lecţie de solidaritate. Comunitatea sibiană reuşeşte să construiască, prin efort propriu, prima centrală electrică urbană din spaţiul românesc, functională si astăzi.
Ceea ce a fost creat, în 1896, este un exemplu despre felul în care întreaga comunitate s-a mobilizat, a stârns bani, a adus specialişti din Germania, pentru ca uzina din Sadu să devină realitate. Un exemplu, la care ar trebui sa reflectam si azi, despre modul în care atunci oamenii au înţeles ca prin solidaritate poate fi depăşită criza economică.
• Coperta Electrificarea ...
|
Marcel Stancu va vorbi și despre rolul decsiv al liderilor comunităţii, oamenii care au impulsionat Sibiul în proiectul uzinei electrice de la Sadu, la care saşii şi românii şi-au dat mâna pentru un scop comun.
Două personalităţi au ieşit atunci în evidenţă - Carl Wolf şi Partenie Cozma, modelul liderilor care lasă de-o parte interesele proprii, si luptă pentru binele oraşului în care trăiesc.
|