Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta




cursuri de limba franceza










Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

“EuropArt – Dialog al diversitatii ”


Universitatea de vara Francofona de la Sibiu


Editia 2015 : Entuziasmul noii generatii de tineri francofoni


De luni, 13 iulie pâna duminica, 19 iulie 2015, în jur de cincizeci de tineri, care învata limba franceza, cu vârste între 11 si  18 ani, au participat la mai multe ateliere artistice la Colegiul Tehnic « Cibinium » din Sibiu.

imagini ...


Luni, 13 iulie, ora 9,45. Mai mult de 60 de persoane erau prezente în curtea Colegiului « Cibinium » pentru a asista la deschiderea oficiala a Universitatii. Cei aproape cincizeci de tineri înscrisi se întâlneau pentru prima data. Dupa câteva timide ezitari si dupa descoperirea grupului din care faceau parte, înca din prima zi s-a instalat o buna ambianta între ei.

De luni pâna vineri, tinerii au participat la câte doua ateliere, de trei ore fiecare, din cele cinci discipline propuse: Arhitectura, Teatru, Banda Desenata, Muzica/Percutie si Scriere Creativa. In timpul week-endului, fiecare grup a participat la trei ateliere « aprofundate » cu ocazia carora s-a insistat pe unele aspecte pentru ca ei sa-si poata prezenta duminica dupa-amiaza realizarile concrete.

La atelierul de Architectura, tinerii au realizat mai întâi o macheta a unuia dintre Orasele Invizibile realizate de autorul italian Italo Calvino. Prin metafore si reverii, aceste descrieri au oferit tinerilor posibilitatea de a face sa vorbeasca imaginatia lor. La cel de-al doilea atelier, fiecare a creat o macheta a orasului sau o parte dintr-un oras imaginar sau real în care i-ar place fiecaruia sa traiasca.. Având la baza modele deja existente, creativitatea lor a facut turul Europei si a mers chiar mai departe, de la Paris la Tel Aviv.  In week-end, fiecare grup a lucrat împreuna pentru a realiza o macheta uriasa : astfel, din imaginatia lor au iesit un oras medieval, un oras Prezent/Viitor si un sat românesc.

In cadrul atelierului de Teatru, adolescentii au fost initiati în diferitele metode de improvizatie teatrala, în special cea a corpului pentru a-si da frâu liber creativitatii si exprimarii individuale.. Unul dintre aceste exercitii, « Samourai », a fost momentul de vârf al atelierului : strigaturile « Ah ! » care însoteau miscarile de arte martiale au facut sa rasune întreg  etajul !

La atelierul de Muzica, tinerii au confectionat mai întâi shakers sau maracas. Au lucrat apoi pe ritmuri Balkanice, Rumba, Rock si Vals. Dupa ce au încercat diferite instrumente de percutie care le-au fost prezentate (bete, cowbell, shakers, maracas, tamburina si faimosul djembé), a trebuit la rândul lor sa-si creeze propriile ritmuri folosindu-se de mâini, picioare, degete, etc.

La atelierul de Banda Desenata participantii si-au realizat propriile « Comics » iar apoi  au creat în echipa un fanzine. Munca lor s-a bazat pe metoda colajului implicând suprapunerea si combinarea imaginilor. Dincolo de propriile realizari narative, tinerii au descoperit câteva aparitii francofone care le erau necunoscute, dezvoltându-si astfel creativitatea. Cu ocazia aterierelor aprofundate, ei s-au concentrat pe « meciurile de BD » : pe aceeasi foaie, un rulou de hârtie  urias, mai multe grupuri au desenat împreuna, fie pentru  a  ataca personajele de pe hârtie, fie încercând sa se salveze.

La atelierul de Scriere creativa, grupurile de tineri au descoperit mai întâi diferite metode de scriere Dada si suprarealiste creând poeme dadaiste prin tehnica  hazardului si a comparatiilor dupa modelul « Pamântul este albastru ca o portocala » si dupa jocul «cadavres exquis »/ »cadavrele delicioase ». Au aflat apoi ce înseamna « aliteratiile si asonantele », precum si « caligramele ». Toate activitatile au lasat la o parte logica pentru a se juca în mod liber cu vorbele, cuvintele, pentru a se amuza. La atelierele aprofundate tinerii au lucrat pe « exercitii de stil » inspirate din poemele lui Raymond. Queneau si pe Haïku (poeme japoneze foarte scurte) – Ghicitori. Toate creatiile lor au fost completate vizual cu imagini, desene, colaje pentru a transforma cuvintele în adevarate tablouri !

Duminica, 19 iulie, ora 13,30. In sala de sport a liceului, altadata o capela, transformata acum în sala de expozitii de machete de arhitectura, benzi desenate, fanzine si poeme vizuale, tinerii si parintii lor s-au adunat pentru a asista la închiderea Universitatii. Doua grupuri de tineri au prezentat un colaj de exercitii de improvizatie teatrala, trei grupuri au format o orchestra – cor si au interpretat împreuna « Le bien qui fait mal »/ »Binele care face rau », un extras din Opera rock de Mozart.

A doua surpriza a fost rezervata spectatorilor, tinerii compunând o melodie inedita pe cântecul « Où je vais »/ »Unde merg eu » compus de La Rue Kétanou. Animatorul atelierului de Muzica le-a propus sa aleaga din 5 cântece existente, iar tienrii au ales unul far a ca sa fi auzit vreodata versiunea originala !
Dupa o saptamâna foarte bogata, toti s-au îmbratisat si prin «  miracolul Facebook », comunitatea mica a Universitatii de vara va pastra contactul … pâna anul viitor !


înapoi / sus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio