|
In perioada 4 – 11 iunie, un numar de 434 elevi de gimnaziu si liceu din 8 scoli din judetul Sibiu au descoperit muzica de percutie cu un muzician francofon, specialist în diferite genuri din muzica franceza.
Incepând din luna octombrie 2014, prin programul « Le Français au quotidien » s-au desfasurat în 8 institutii de învatamânt din judetul Sibiu animatii si cursuri de limba franceza, prin care s-au propus elevilor variate activitati ludice care le-au oferit posibilitatea sa descopere continuturi culturale si artistice, totul desfasurându-se în limba franceza. De-a lungul întregului an scolar, elevi de gimnaziu si de liceu au reusit astfel sa se apropie de limba franceza si s-o dedramatizeze, departe de caiete sau de privirile severe ale profesorilor !
Evaluation sur „Tous en rythme”
|
Pentru a celebra sosirea verii si a încheia într-o nota originala atelierele, am invitat un muzician percutionist francofon de origine sârba, Nikola Radic, ca sa-i initieze pe tineri în ceea ce înseamna muzica percutionista. ! Astfel 434 de elevi din scoli generale si licee din Sibiu, Apoldu de Jos si Avrig au descoperit instrumente precum toba, maracas, tamburina, betele, cow bell si instrumentul venit direct din Africa : djembe ! Trebuie spus ca acesta din urma a stiut cel mai bine sa incite curiozitatea participantilor !
Concentrându-se pe ritm si cuvinte, pe munca în echipa si pe ascultarea celorlalti, tinerii au facut abstractie de limba franceza si au lasat-o de-o parte pentru a cânta împreuna !
Profitânt de buna dispozitie muzicala si de mult soare, ei au lucrat pe cântecul « Pour un flirt » de Michel Delpech : un grup de 5 pâna la 10 tineri cântau împreuna, în timp ce ceilalti bateau ritmul. Nikola Radic le explica cum trebuie aleasa muzica : o melodie simpla si antrenanta pentru a se încadra în cele 50 de minute cât dureaza o ora de curs în România, un ritm usor modulabil în functie de nivelul tinerilor. Dupa ce fiecare a cântat, au putut sa cânte la djembe, al carui ritm comunicativ nu a întârziat sa-i faca pe colegi sa tina ritmul !
Cele 7 zile de ateliere au început la Colegiul National Pedagogic « Andrei Saguna », continuând sa se desfasoare apoi la Colegiul Agricol « D.P. Barcianu », Colegiul Tehnic « Independenta », Colegiul « Terezianum » din Sibiu, scoala din Apoldu de Jos, Liceul Teoretic « Gheorghe Lazar din Avrig, Liceul Teoretic « Onisifor Ghibu », Colegiul National « Octavian Goga » pentru a încheia cu Colegiul National « Gheorghe Lazar » din Sibiu.
Multumiri lui Nikola Radic pentru participarea sa si felicitari înca o data tuturor tinerilor nostri muzicieni începatori.
|