Parteneriatul afost realizat in jurul familiei Jansen, originara din Olanda, care de mai multi ani s-a stabilit in satul Sarata, comuna Porumbacu de Jos. Estimarea pentru primul an a prevazut un numar de 12 consumatori, dar cererile s-au dovedit a fi mult mai numeroase, astfel incat se va porni cu 18 beneficiari ai cosului saptamanal, care va fi distribuit timp de 26 de saptamani consecutive, in perioada 16 mai - 20 noiembrie 2016. Pentru a sustine in continuare proiectul APIVS s-a oferit sa gazduiasca preluarea cosurilor in curte, cu intrarea din Str Cojocarilor nr 15.
Cateva informatii generale:
Intr-un parteneriat nu exista un pret pe produse ci un buget calculat transparent de producator pe toata productia de legume pe care o estimeaza intr-un sezon.
Acordul partenerilor inseamna:
· impartirea riscurilor productiei cu producatorul (daca o sa fie an rau pentru agricultura atunci si legumele sau cantitatile vor fi mai mici);
· impartirea surplusului productiei (daca o sa fie un an agricol foarte bun atunci si legumele sau cantitatile vor fi mai mari);
· asumarea intregului buget pe tot anul. Chiar daca veti fi plecati in concediu si nu va puteti ridica cosul, chiar daca o sa fie mai putine sau mai multe legume decat cele estimate, etc. veti plati intregul abonament anual, cel stipulat in contract;
· participarea la activitatile comune, pentru sprijinire cu munca voluntara a parteneriatului - ajutor la organizarea distributiei, a comunicarii in grup, a promovarii agriculturii ecologice, sau alte forme de implicare, dupa cum veti putea;
· asumarea ridicarii saptamanale a legumelor, dintr-un punct fix (pe care il accepta toti partenerii)
Dar și:
· O alimentație sănătoasă, echilibrată, prin consumul, de-a lungul celor 7 luni de parteneriat, a peste 38 tipuri diferite de legume și verdețuri, toate provenind din cultură tradițională, organică, preponderant din semințe tradiționale, nemodificate genetic (puteți consulta componența coșurilor pe care le veți primi,în documentul anexat);
· Bucuria de a participa la păstrarea și susținerea agriculturii țărănești, singura în măsură să asigure accesul la o alimentație sănătoasă următoarelor generații.
- Producatorul intra in acest parteneriat cu:
responsabilitatea cultivarii in sistem traditional, fara chimicale (agricultura organica) - in cazul de fata este vorba despre familia Jansen, producator cu experienta (certificat ecologic) din satul Sarata, comuna Porumbacu de Jos;
- responsabilitatea cultivarii de cat mai diverse legume, de la an la an, cu seminte nemodificate genetic si din ce in ce mai mult cu seminte traditionale sau care provin din culturi ecologice;
- bunacredinta si pricepere in a preintampina probleme de cultura.
Cultura in sistem traditional, ecologic inseamna multe riscuri si nici un an agricol nu este perfect. Cosul vine cu legume ca la bunica, nu ca la piata, unde se pot alege dupa marime sau aspect; consumatorii din parteneriatele ASAT deja existente si-au adaptat obiceiurile culinare in functie de legumele saptamanale, descoperind o alimentatie variata si sanatoasa.