Grup de lucru tematic 2 - Rețeaua natională de dezvoltare rurală - RNDR
23 – 24 octombrie 2014
In această perioadă RNDR organizează, in toate regiunile din România, un numar de 8 Grupuri de lucru tematice, unde membrii rețelei sunt invitati la reflecție si dezbateri din care să rezulte propuneri pentru ghidul de implementare a Programului national de dezvoltare rurală.
Grupul de lucru tematic 2 s-a axat pe Asociere, cooperație și Camere agricole și s-a desfașurat in Județul Sibiu. Au particpat 5 reprezentanți ai CAAS, un reprezentant al CJS și unul al APIVS.
Prima zi a debutat cu prezentarea unui raport de cercetare despre percepția despre asociere a 100 de mici producători agricoli.
Câteva concluzii :
Persoanele chestionate nu simt că au suficiente cunoștințe în ceea ce privește de fondurile pentru agricultură și sprijinul oferit de stat pentru asociere.
Dacă ar dori să se informeze despre asociere, jumătate dintre ei ar alege Primăria ca sursă de informare, dar și alte asociații de producători și mass-media. ONG-urile sunt mai puțin văzute ca surse de informare – 22% din totalul raspunsurilor
În general, agricultorii văd în asociere atât avantaje cât și dezavantaje. Aproape 38% spun că asocierea are mai degrabă avantaje și doar 17% spun că sunt mai degrabă dezavantaje în asociere. Cel mai mare avantaj pe care îl văd este accesul mai ușor la o piață de desfacere. Alte avantaje sunt: reducerea costurilor de producție, traduse în câștiguri mai mari, diversificarea producției, creșterea ei și obținere mai ușoară de finanțări și subvenții.
Dezavantaje sunt legate de taxe și cotizații, prețurile mai mici la vânzarea produselor, dar și de conflictele interne, lipsa încrederii și dependența de ceilalți membri, mai ales cei care produc mai mult și care pot avea un cuvânt mai greu de spus în luarea deciziilor.
Aproape două treimi din respondenți consideră că întreaga comunitate e mai câștigată dacă are asociații de producători, 75% sunt de acord cu afirmația că asocierea este avantajoasă pentru a obține finanțări nerabursabile.
Totuși, încrederea între membri este crucială pentru buna funcționare a asociației. Aproape toți respondenții arată că nu te poți asocia fără sa ai oameni de încredere lângă tine. De asemenea, pentru două treimi dintre respondenti asocierea este avantajoasă numai pentru cei cu cantități mari de produse. La fel, pentru jumătate dintre ei, asocierea este avantajoasă numai pentru producătorii cu bani. Mai mult de jumătate consideră că nu trebuie neapărat să ai o relație bună cu autoritățile locale pentru a te asocia.
Mai mult de două treimi spun că au intenția de a se asocia în următorii doi ani. Cei care au intenția să se asocieze preferă deopotrivă asociațiile deja înființate și cele noi (diferență de doar 2 procente). Cei mai multi dintre respondenți cunosc producători care s-au asociat. Aproape jumătate dintre ei spun că, din ce cunosc ei, statutul membrilor asociației pare că s-a îmbunătățit, 43% spun că a stagnat și 9% spun că s-a înrăutățit. Ei cred că motivul principal pentru succes a fost valorificarea mai bună a produselor agricole și un profit mai bun, datorită experienției, organizării bune si expoatării optime a terenurilor.
Motivele pentru stagnare, sau chiar pentru un statut înrăutățit sunt legate de lipsa informațiilor, a experienței, a încrederii, de apariția conflictelor în general, dar și de situația economică generala și de vremea neprielnică.
In continuare Asociația pomicultorilor si Procesatorilor de Fructe din zona Odorhei a prezentat experiența sa in lucrul cu membrii si cu partenerii.
Proiectul, finantat prin Fondul norvegian, a pornit de la valoarea unor vechi specii și varietăți de pomi fructiferi și fructe de pădure, data de posibilitatea conservării acestora pe termen lung. Obiectivele legate de bunăstarea comunităților au vizat creșterea profitabilității activităților de cultivare și colectare a fructelor, prin creșterea considerabilă a valorii adăugate pentru aceste produse. Pe langa formare si consiliere, membrii asociației au beneficiat și de accesul la un atelier de procesare a fructelor, unde si-au adus materia primă si au plecat cu produsele ambalate și etichetate.
Experiența cooperativei Biocoop, prezentată in finalul zilei, a demonstrat incă o data că dintre ingredientele reușitei într-o astfel de asociere nu trebuie să lipsească tenacitatea, solidaritatea și grija pentru calitate.
Atelierul de lucru la care am participat in continuare a avut ca obiectiv identificarea motivațiilor agricultorilor pentru asociere, a principalelor dificultăți și a soluțiilor pentru depășirea acestor dificultăți. Cele mai importante elemente ale reușitei in funcționarea asocierilor ar fi : transparența organizației, marketing comun, bazat pe documente corecte privind producția si desfacerea, informare sporită asupra fondurilor disponibile, instruire continuă a liderilor și sancțiuni pentru cei ce nu respectă statutul și regulamentele interne.
A fost foarte apreciată ideea potrivit căreaia toate tipurile de intâlniri ale agricultorilor sunt tot atâtea instanțe care favorizează identificarea liderilor, de care are atâta nevoie această meserie.
In ziua a doua a fost abordată tema camerelor agricole, despre care se știe că au avut parte de o legislație foarte fluctuantă in ultimii ani. Totul a inceput printr-o lege - 283 / 2010 - care nu a reușit sa fie aplicată, si a fost modificată de Legea 122 / 2012 care, la rândule ei, nu s-a aplicat fiind modificatâ de o Ordonanțâ de urgențâ a Guvernului - 58 /2013 – act normativ care se află la baza actualelor camere agricole asociative din România.
Este de subliniat faptul că legislația noastră este inspirată de modelul francez al camerelor de agricultură, dar prezentările și discuțiile din cadrul atelierului au scos in evidenta diferența destul de mare între camerele franceze și cele române in privința misiunilor acordate, a structrării și a finanțării. Toti participanții au fost de părere ca trebuie facută o solicitare de refacere a legislației privind camerele agricole, pentru a se ajunge cel putin la nivelul legii 122/2012, pentru ca acestea să fie cu adevărat reprezentative pentru agricultori și să poată fi susținute financiar din fonduri publice.
Intalnire a responsabililor CAAS la Casa Ille et Vilaine
24 octombrie 2014
O parte din conducerea CAAS, impreună cu alți membri și cu reprezentanți ai CJS si APIVS au avut, vineri, 24 octombrie, ora 16.00 o intâlnire cu următoarele obiective :
- scurtă informare in urma Grupului de lucru tematic organizat de RNDR
- poziționarea CAAS in raport cu agricultorii din județ, în contextul programării unei Adunări generale extraordinare pe date de 23 noiembrie 2014.
Următoarea intâlnire a Consiliului Director va avea loc vineri, 7 noiembrie 2014, la ora 16.00, la Casa Ille et Vilaine. Principalele puncte din ordinea de zi vor fi
- propuneri pentru un plan de acțiune pentru 2015
- propuneri pentru un proiect cu finanțare pe agenda culturală a CJS, pentru organizarea unor conferințe de prezentare a Camerei agricole si pentru tipărirea unor materiale informative.
- propuneri pentru realizarea unui Regulamnet de organizare si functionare si unui Regulamnet de ordine interioara a Camerei agricole
Intâlnire a CAAS cu agricultorii la Șura Mare
26 octombrie 2014
Din inițiativa primarului comunei Șura Mare, Dl. Nicolae Avram, au fost trimise 600 de invitații către agricultori pentru a participa la o reuniune pentru a cunoaște si interactiona cu reprezentantii Camerei agricole asociative Sibiu. Au participat aproximativ 60 de persoane, inclusiv organizatorii, o prezență destul de bună avînd in vedere ca era o zi de duminică si in plus, sărbătoarea Sfântului Dumitru.
Preșdintele Camrei, Dl Ioan Cimpoca, a arătat cum și când a fost inființată Camera agricola, a făcut cunoscută componența Consiliului director si a arătat oportunitatea de cooperare cu Camera de agricultură din Ille et Vilaine, care s-a și materializat printr-o primă vizită in Franta, cu ocazia Salonului agricol de la Rennes (SPACE).
Dna Mirela Stanciu, confernțiar la Facultatea de științe agricole, secretarul Camerei agricole, a făcut cunoscute principalele atribuții conferite de lege camerelor agricole județene. Au fost de asemenea prezentate actiunile la care a participat Camera agricola precum si viitoarele reuniuni ale Consiliului director, cu precizarea că atât ședințele de lucru cât si intâlnirile individuale cu agricultorii se vor desfașura la Casa Ille et Vilaine.
Dl Avram a adus in discuție problema cotizației persoanelor juridice membre in camera agricola, care ar trebui reglementată la următoarea adunare generală.
Agricultorii se intreabă de ce trebuie să adere la atâtea asociatii si sâ plătească peste tot cotizații doar pentru a obtine unele avize pe documentele necesare pentru subventii.
Cei care sunt interesati sa afle mai multe despre Camera agricola asociativă au fost invitați la o intalnire cu Consiliul director, pe data de 7 noiembrie, ora 16.00 la Casa Ille et Vilaine.
|