Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Expoziţia „Francezi şi români în Primul Război Mondial”


• imagini


Intre 1916 si 1919 începe în Estul Europei un razboi necunoscut : francezii, românii si rusii se aliaza în contra armatelor austro-ungare si germane. O miza strategica fara precedent antreneaza deschiderea unui al doilea front, care va grabi sfârsitul razboiului din vest.

In 1914, când  regele Carol era împartit între datoria de familie si responsabilitate, cea de sef  de stat se va stinge treptat, nepotul sau, Ferdinand si carismatica sa sotie Maria, luându-i locul la tron. Alaturi de Primul ministru de pe atunci, Ion Bratianu, ei vor deveni artizanii întregirii marii Românii.

Luptele pentru putere dintre monarhiile europene cele mai mari vor avea ca martor un general francez, atât strateg, cât si diplomat, pe Henri Mathias Berthelot. Om de încredere al lui Joffre si sef al misiunii militare de asistenta, el va comanda mai mult de 1000 de ofiteri si soldati francezi care vor ajuta la victoria româna.
Filmul realizat pornind de la imaginile din arhivele militare franceze si române aduc pe ecran pentru prima data istoria aventurii acestui general devenit un erou national în România.

Expozitia este fructul colaborarii dintre Lectoratul francez din Sibiu, Misiunea militara franceza de la Bucuresti, ECPAD, Scoala din St. Cyr – Franta si Muzeul amintirilor, Consiliul Judetean Sibiu, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu, Academia Nationala a Fortelor Terestre, Garnizoana  Sibiu, Cercul Militar din Sibiu si asociatiile de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu » si AES-EAS Sibiu 2020, Biblioteca ASTRA si Asociatia « Cultul Eroului », filiala sibiana.
APIVS a participat la acest proiect colaborând cu Scoala Militara  din St Cyr si Muzeul amintirilor, solicitându-le trimiterea în România a anuarului promotiei Generalului Berthelot din 1906.
înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio