Totodată, Forumul este o platformă de dialog între organizaţiile neguvernamentale, decidenţi şi exponenţi ai altor sectoare reprezentative la nivel de societate.
Obiectivul comun al Organizațiilor Neguvernamentale participante la Forumul Național este de a determina instituțiile statului să respecte litera și spiritul legii, să adopte o atitudine transparentă și să consulte în mod autentic societatea civilă.
Printre obiectivele strategice vizate de Forum se numără trecerea la următorul nivel în dialogul cu executivul şi legislativul, intensificarea colaborării și a parteneriatului cu mediul de afaceri, precum și consolidarea legăturii cu cetățenii și comunitatea. Crearea unor punți de comunicare, negociere, consultare și colaborare în interiorul sectorului asociativ şi între sector și puterile economică, politică și administrativă este imperios necesară.
Sesiunile de lucru s-au concentrat pe identificarea principalelor provocari si prioritati ale sectorului neguvernamental in contextul propunerilor Cartei Albe a Sectorului ONG din Romania.
Tematicile abordate au fost :
- Democrația participativă si drepturile omului,
- Justiția și anti-corupția,
- Managementul și eficiența fondurilor europene,
- Incluziunea rromilor,
- Protecția mediului și dezvoltarea durabilă,
- Piața muncii și politicile sociale,
- Dezvoltarea comunitara in mediul rural,
- Educație si voluntariat,
- Sănătatea,
- Dezvoltarea urbană
- Independența presei
Cei peste 200 de delegați la Forumul Național al Organizațiilor Neguvernamentale au identificat și validat elementele de coeziune pentru strategia comună de acțiune în direcția însănătoșirii relației dintre putere și societate și a creării premiselor pentru un nou contract social.
Cateva cifre :
- 61000 organizatii inscrie la Registrul asociatiilor si fundatiilor
- 21000 organizatii care au depus bilant fianciar
- 68 % din populatie considera ca ONG au un rol poziiv in societate
- 47 % din populatie considera ca ONGurile au un rol in buna guvernare
Rezolutii ale forumului : www.forum-ong.ro
|