Expunerile, dezbaterile, si vizitele programate pentru cele trei zile in Cluj, Alba, Garbova si Bontida, au scos in evidenta faptul ca, daca patrimoniul este indiscutabil un factor de identitate, trebuie vazut in ce masura este de asemenea un atu in dezvoltarea teritoriilor.
Masa rotunda din prima zi s-a desfasurat in jurul temelor: Patrimoniul, un atu pentru dezvoltare culturala, Patrimoniul, vector de dezvoltare turistica si Patrimoniul creator de locuri de munca.
Am ales atelierul « Micul patrimoniu rural fragil si noa ruralitate » care s-a desfasurat in comuna Garbova, unde este in plina desfasurare renovarea Cetatii Greavilor.
Cateva idei mi-au atras atentia :
Patrimoniul si modernitatea merg bine impreuna daca avem in vedere continuitatea a ceva. In fond tot ce este patrimoniu a fost candva modern si tot ce este modern va deveni candva patrimoniu. Important este sa se construiasca legaturi si sa existe continuitate.
Patrimoniul natural este mai putin vizibil decat cel construit si este cunoscut mai ales de specialisti (vezi acvila mica tipatoare). El este adesea uitat pentru ca nu are o valoare economica ci una estetica. Daca protectia mediului este o notiune utilitarista, protectia naturii este considerata mai putin importanta. Se considera ca daca nu mai sunt berze nu-i asa de grav, in schimb daca un parau este poluat asta merita toata atentia.
Nu trebuie uitat ca observarea naturii devine din ce in ce mai mult un obiectiv turistic.
Un muzeu, fie el in aer liber sau in spatiu inchis, trebuie sa fie un loc de viata si de intalniri.
|