
|
In fiecare an, în luna mai, de Sfântul Yves - patronul Bretonilor se sarbatoreste Ziua Nationala a Bretaniei. Cu aceasta ocazie Regiunea Bretania organizeaza în Franta si în întreaga lume unde se afla diaspora bretona, diferite manifestari sub genericul “Sarbatoarea Bretaniei”.
Bretania are o atractivitate si o vitalitate culturala extraordinara, fiind o regiune care se poate mândri si cu un spirit solidar deosebit. Prin intermediul întâlnirilor culturale, dar si sportive, sociale, educative, cetatesnesti, se transmite un mesaj de pace si toleranta lumii întregi.
“Sarbatoarea Bretaniei” a fost în 2014 la a doua editie în orasul Sibiu si a cuprins: concerte, expozitii, dansuri bretone, standuri cu produse traditionale bretone prin care locuitorii din Sibiu si judet au cunoscut mai bine Bretania, regiune situata în vestul Frantei.
• imagini ...
|
Evenimentele culturale au constat în:
Concerte de muzica bretona în interpretarea grupului “Les Boucaniers” din Saint Malo. Foarte cunoscut în Franta si în lume, cei opt “boucaniers” (marinari), au cântat cu diferite instrumente traditionale, cântece marinaresti, specifice regiunii Bretania în zilele de 10 si 11 mai 2014, între orele 19,00 – 22,00 la Cupola din Parcul Subarini si în fata la cafenea Weltucultur.
In 10 mai 2014 în spatiul de expozitii al Primariei din Sibiu, la orele 18,00, a avut loc vernisajul expozitiei de fotografii grafice din Bretania, „Raconte-moi la mer” – „Povesteste-mi despre mare”. „Les Boucaniers” au însotit frumusetea imaginilor cu acorduri din muzica bretona.
Publicul sibian a fost invitat în 11 mai 2014 în Târgul de tara din Muzeul ASTRA unde a putut asculta din nou muzica bretona, dar a putut sa cunoasca si sa manânce „galette – saucisses”, clatite si sa bea cidru, preparate specifice Bretaniei. Vizitatorii muzeului au putut de asemenea sa cumpere diferite produse alimentare din Bretania si Franta din standul prezentat de magazinul Carrefour.
In urmatoarele doua zile, muzica si dansul s-au mutat la Slimnic si Copsa Mica, unde locuitorii au putut face cunostinta cu muzica specifica Bretaniei, dar si sa învete dansuri traditionale din regiune. „Maistri de muzica si dans” au fost Gilbert Hervieux, lutier, creator de instrumente traditionale, dar si interpret si Christian Anneix – muzician, care a interpretat la „biniou” si „bamobarde”- instrumente specifice, vechi cântece bretone.
|