In cadrul proiectului “Culinar Cult - Valorificarea tezaurului alimentar tradiţional în procesul dezvoltării rurale durabile » APIVS a organizat deplasarea in departamentul Ille et Vilaine a unei delegatii formata din parteneri ai proiectului. Scopul deplasarii a fost acela de a studia diferitele forme de desfacere a produselor locale de catre producatorii bretoni si de a vizita salonul agricol SPACE, al doilea ca importanta in Franta, dupa cel de la Paris.
Programul intalnirilor, pregatit de partenerii nostri de la Camera de agricultura din Ille et Vilaine, a fost pe cat de dens pe atat de consistent si relevant pentru cooperarea din domeniul agricol si al dezvoltarii rurale dintre Judetul Sibiu si Departamentul Ille et Vilaine :
Luni, 10 septembrie 2012
Prima intalnire a avut loc chiar in ziua sosirii in Bretania, la Osé unde delegatia romana a fost intampinata de Joseph Menard, crescator de vaci, Presedintele Camerei de Aricultura, Gilles Guillomon, crescator de capre – Secretar al Camerei de Agricultura, Jean Cezard, Directorul Directiei de Agricultura, Teritorii si Mare, Catherine Dupont – Director adjunct al Camerei de agricultura si Gabrielle Joli – coordonator de programe la ADEVIA (asociatia pentru dezvoltarea agricola internationala). Au participat si doi invitati de la camera de agricultura din Mali.
• imagini
Marti, 11 septembrie 2012
Ziua a inceput cu vizita fermei Dnei. Fabienne Perche de la Bédée, la 20 km de Rennes. Familia gestioneaza o crescatorie de pasari si una de vaci. Puii sunt abatorizati si vanduti direct de la ferma.
• imagini
Fiind cazati la o pensiune rurala am prevazut inca de acasa organizarea unei seri de descoperire a produselor romanesti, la care au fost invitati partenerii de la Camera de agricultura. Participantii au putut degusta branza si cas de oaie si capra, zacusca, sloi de oaie, carnati de oaie, vita si porc, balmos si altele, stropite cu tuica si vin rosu.
• imagini
Miercuri, 12 septembrie 2012
Prima intalnire a zilei a avut loc la platforma Le Lien gourmand la St Thurial cu Audrey Gruel, directoare si Laetitia Goupil, animatoare la Camera de Agricultura în Pays de Brocéliande. Acest proiect, de economie sociala, face legatura intre producatorii locali si consumatori, propunand meniuri pentru cantine scolare si restaurante si activitati de catering pentru diverse evenimente din zona. Este vorba de o societate cooperatista de productie unde lucreaza 5 angajati, dintre care 3 au diferite grade de handicap.
• imagini
Ziua a continuat cu vizita crescatoriei lui Thierry Simon, Le Bahac la St Méen le Grand, Familia Simon gestioneaza o ferma de 300 de oi din rasa Romana, realizata in Franta pe baza rasei Romanof, originara din Ukraina. Ferma produce miei de carne pentru popularea fermelor si pentru consum. Ferma este unul din furnzorii de carne de miel pentru platforma Le lien gourmand.
• imagini
La sfarsitul zilei am vizitat punctul de vanzare directa al familiei Letort din Monthelon.
In micul magazin instalat in curtea casei se comercializeaza carne si produse de carne provenind de la ferma de porci unde cresterea se face in sistem biodinamic. Mezelurile sunt realizate dupa retete vechi, traditionale, fara adaosuri si conservanti.
• imagini
Joi, 13 septembrie 2012
Prima vizita a fost la o fabrica de prelucrare a laptelui de capra si oaie, prin grija Dlui Marc Belhomme, director al departamentului dezvoltare. Este vorba de o mica unitate ce face parte din lantul Tribalat, si care este specializata in fabricarea branzei proaspete, bio si conventional de oaie si de capra. Produsul poarta numele Petit Billy si este vandut in toate lanturile de magazine din marile complexe comerciale.
• imagini
In continuare delegatia română a fost invitatata la Consiliul General Ille et Vilaine, unde a fost primita de Dna Clotilde Tascon – Mennetrier, vicepresedinte insarcinat cu relatii internationale si afaceri europene, de Dl Sylvain Segal, sef serviciu Europa - International si de Dna Marta Jouhier responsabil cu relatile internationale. Intalnirea a confirmat inca odata vointa Consiliului general Ille et Vilaine de a continua cooperarea agricola cu Judetul Sibiu.
• imagini
Partea a doua a zilei am petrecut-o la SPACE unde am avut prima intalnire cu Franck Mérel, Presedinte al Ovi-Vest, Gilles Guillomon si Raymond le Prisé, crescatori de capre si oi, pentru a discuta despre filiere de productie si despre proiectele noastre.
• imagini
A doua intalnire a fost despre produse locale si vanzarea directa cu Dna Françoise Phelippot, formator in cadrul Camerei de Agricultura. Au fost abordate cateva elemente de marketing si comunicare pentru reusita în vânzarea directa.
• imagini
|