Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

“SPACE - 2014 ”


SPACE

 

In cadrul cooperarii din domeniul dezvoltarii rurale si agricole, in perioada 14 -18 septembrie 2014, o delegatie din partea judetului Sibiu s-a deplasat in departamentul Ille et Vilaine cu ocazia salonului agricol SPACE.  Pentru organizarea acestui eveniment au conlucrat Camera de agricultura si Consiliul General din Ille et Vilaine, Consiliul Judetean sibiu si Asociatia de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu.


Delegetia romana, formata din 17 persoane, a fost compusa din reprezentanti ai administratiei judetului si ai asociatiilor de agricultori din judet. De notat ca majoritatea agricultorilor prezenti fac parte din Camera de agricultura asociativa de curand infiintata.

Principalele tematici ale vizitei au fost :
•Schimburi de experienta privind comercializarea produselor locale (circutele scurte si lungi)
•Asistenta tehnica pentru agricultorii  tineri la instalare (formari, sprijin pentru elaborarea proiectului economic, ajutoare financiare, moduri de preluare si de transmitere …
•Reguli juridice si financiare indispensabile pentru comercializare sau  munca în colectiv
•Folosirea noilor tehnologii

Programul intalnirilor si vizitelor, pregatit cu deosebit profesionalism de Camera de agricultura din Ille et Vilaine, a inceput chiar in ziua sosirii la Rennes, prin vizita la ferma lui René Collin,  Vicepresedinte al Camerei de agricultura, in comuna Bédé. Aici punctul de atractie a fost robotul de muls vaci o noutate in lumea crescatorilor de animale.

A doua zi dimineata delegatia a fost primita la cooperativa de lapte CORALIS de catre Joceline Duval. Inainte de vizitarea fabricii de prelucare a laptelui ghidati de JP Rousseau (producatie de unt, smantana si lapte UHT), ne-am reunit in sala de Consiliu unde au avut loc o serie de interventii :
            - Bernadette Loisel, responsabila cu filiera « noi  piete – circuite scurte » la Camera de Agricultura
            - Prezentarea agriculturii din Ille et Vilaine – filmul  « Pamanturi din Ille et Vilaine »
            - Prezentarea cooperativei de catre JY Rissel si M. Bordet, director general : istoric, functionare, strategie

In partea a doua a zilei a fost vizitata ferma de lapte GAEC LA SABLONNIERE de  la  Guipry. (4 asociati). GAEC inseamna Grup Agricole de Exploatare in Comun, o forma de organizare compusa din mai multe ferme pentru a optimiza valorificarea resurselor aduse in comun de fiecare asociat.   Stephanne Gicquel  a facut o prezentare privind productia primara, prelucrarea si comercializarea produselor.

A treia zi a debutat cu vizita fabricii de lapte Triballat din Noyal sur Vilaine. Este de fapt vorba de una dintre fabricile Triballat si este specializata pe branza proaspata de capra si oaie. Cel mai cunoscut produs est Le petit Billy, branza de capra bio. Primirea a fost asigurata de Marc Belhomme, directorul fabricii.

In continuare Consiliul General Ille et Vilaine a rezervat delegatiei o primire in Sala de consiliu unde Dna Clotilde Tascon Mennetrier a facut o prezentare a cadrului cooperarii descentralizate si a principalelor misiuni ale Departamentului.

Programul din partea a doua a zilei a purtat delegatia roman ape coastele Marii Manecii, unde a fost vizitarea  fermei lui François Lemonnier, specializat in cresterea mieilor de carne pe pasunile sarate din golful Muntelui St Michel. Patru ferme cu acelasi specific din Ille et Vilaine si  opt din Normandia s-au grupat pentru a obtine Denumire de origine protejata (DOP) pentru productia lor.
In apropiere o moara a fost amenajata in centru de informare turistica intrucat locul se afla pe traseul turistic dintre St. Malo si Mont St Michel

In continuare grupul a vizitat  magazinul colectiv  « Femierii din golf »,  creat în 2013 la Saint- Malo. Prezentarea a fost facuta de catre Marie-Jeanne Delaunay, Presedinta asociatiei si a Societatii comerciale a fermierilor din Golf. Functionarea magazinului este asigurata prin rotatie de cei 10  asociati. Pentru o mai mare varietate a ofertei magazinul este aprovizionat de inca 50 colaboratori.

Ziua a 4 a si ultima, a debutat cu vizita fermei lui  Franck Mérel, presedinte al cooperativei Ovi-Ouest,  membru in Consiliul de conducere al Camerei de agricultura si  in Consiliul de conducere al federatiei de cooperative  « Coops d’ici ».  Federtia a fost creata din cooperative care ofera productii diferite de carne, lapte si legume pentru a face o oferta comuna pentru cantine si restaurante.  Franck Merel  este de asemenea intr-un Grup agricol de exploatare in comun (GAEC) cu inca 3 asociati. Ferma sa produce lapte de capra, pe care il livreaza la Triballat.

In continuare programul s-a desfasurat in cadrul Salonului agricol SPACE, unde au avut loc o serie de vizite si de prezentari, dupa cum urmeaza :
- Vizita platformei de Cercetare si Dezvoltare asupra activitatii din exploatatiile agricole
- Prezentarea Ringului unde au loc concursurile de animale
- Primire la standul Race Salers de catre JL Hervagault, Presedintele asociatiei « Salers 35 »
- Vizita standului GALVELPOR – echipament pentru ferme de porci (au participat la delegatia economica la Sibiu in aprilie 2014) - Gaelle Milin responsabil export
-  Vizita standului CK Industries – fabricant de materiale pentru ferme de vaci, oi si capre – Aurelie Millet, responsabil export.
- La Standul Camera de agricultura a fost prezentata o mini-conferinta cu tema vannzare pe Internet,  de catre Joelle Péron – experienta drive fermier din Brest

Un bilant al sejurului si concluzii pentru cooperarea in domeniul agricol au fost ultimei intalniri cu Vicepresedintii Consiliului General Clotilde Tascon – Mennetrier si Louis Dubreuil. Au participat din partea Camerei de agricultura Rene Collin,  vicepresedinte si Catherine Dupont director adjunct.

Ultimile momente la SPAS au fost petrecute la Seara crescatorilor de bovine unde delegatia romana a fost invitata in mod special.

La intoarcerea spre casa delegatia sibiana s-a oprit pe la ferma lui Jean-Louis Hervagault, crescator de vaci de carne, rasa Salers.

înapoi / sus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio